A bevándorláspolitika lesz a legfőbb prioritás

A 2012 második felében kezdődő ciprusi EU-elnökség prioritásai között szerepel a bevándorláspolitika – mondta csütörtökön az MTI-nek Andreasz Moleszkisz, az elnökséget előkészítő titkárság vezetője.

MNO
2011. 06. 09. 10:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bevándorlási kérdés mint elnökségi prioritás felvetése szerinte nem szolgálhat belpolitikai célokat, tehát nem jelentheti a kettéosztott sziget problémáinak kizárólagos megtárgyalását, ebben a kérdésben „összeurópai megoldásban” gondolkodnak. Moleszkisz kifejtette: Ciprusnak nagy problémát jelent, hogy a világ különböző országaiban működő török diplomáciai képviseletek ázsiai és afrikai bevándorlók ezreinek adnak ki vízumot. Ezek a törökök által megszállt Észak-Ciprusra jönnek, és onnan könnyen az unió területére juthatnak a demarkációs vonalon létesített határátkelőkön keresztül. (A szigeten az utóbbi években három átkelőhelyet nyitottak az úgynevezett „zöldvonalon” keresztül, amely a törökök által megszállt északi és a déli görög részt elválasztja.)

A közelmúltban évente 10-12 ezer bevándorló érkezett a Ciprusi Köztársaságba, ami rendkívül nagy gondot jelent az egymilliós országnak – jelentette ki Moleszkisz. Hozzátette: a bevándorlási kérdés közösségi szabályozásán már két éve dolgozik Svédország, és Ciprus azt tűzte ki célul, hogy elnökségi periódusa alatt lezárhatják ezt a dossziét.

Egy másik prioritás, a szomszédságpolitika ügyének megnyitásával a ciprusiak a földközi-tengeri térség problémáira is fel szeretnék hívni a figyelmet. Mint a titkárságvezető kifejtette, reméli, hogy 2012-ig „letisztul” a politikai helyzet az észak-afrikai országokban. Így olyan kérdéskörökre szándékoznak összpontosítani, mint például az egész mediterrán térségben központi jelentőségűvé vált vízgazdálkodás és az energiaellátás.

A ciprusi EU-elnökség természetesen továbbviszi az „örökölt” témákat, a gazdasági kormányzás, az Európa 2020 stratégia és az egységes piac dossziéját – ígérte az uniós főkoordinátor. Az előkészületekről szólva Moleszkisz elmondta, hogy az egyik legnagyobb nicosiai beruházás, az informális miniszteri találkozóknak 2012-ben otthont adó kongresszusi központ (Convention Center) építése már folyamatban van. Műszaki átvétele ez év végén megtörténik. Az ország öt további – köztük tengerparti – városokba is szervez elnökségi eseményeket.

A ciprusi EU-elnökség előkészületeire kisebb botrány vetett árnyékot az utóbbi napokban. A Politisz című görög napilap állítása szerint maga Moleszkisz juttatta brüsszeli kulcspozícióhoz saját lánya barátját, Athanasziosz Kagiaraszt, aki az uniós elnökségi titkárság koordinátora lett. A napilap által kirobbantott botrány közepette Kagiarasz lemondott. Mint Moleszkisz az MTI-nek elmondta, ő semmilyen módon nem befolyásolta azt a bizottságot, amely végül lányának a barátját vette fel. Hozzátette, hogy jó hírnév megsértéséért és hitelrontásért beperli a görög napilapot. Ciprus 2012. július 1-jétől december 31-ig tölti be az Európai Unió soros elnökségének tisztét.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.