A divat áldozatául esnek a kertek

Egyre több londoni burkoltatja le kertjének egy részét, és emel különböző épületeket a gyepre, aminek következtében a brit főváros kertjei zöldből fokozatosan szürkére váltanak – hívta fel a figyelmet egy helyi természetvédelmi szervezet.

MNO
2011. 06. 10. 12:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A London Wildlife Trust jelentése szerint a metropolisz a hatalmas Hyde Park területének két és félszeresét veszíti el évente zöldterületben a kertészeti divatok hatására. „London kertjei hatalmas területet fednek le, visszaszorulásuk üteme és léptéke azonban riasztó. Ezek a veszteségek együttesen hátrányosan érintik London élővilágát, és kihatnak arra a képességünkre is, hogy megbirkózzunk a klímaváltozással. Sohasem volt fontosabb, hogy a londoniak megértsék fővárosunk kertjeinek értékét” – fogalmazott Mathew Frith, a London Wildlife Trust igazgatóhelyettese.

A szervezet légi felvételek alapján úgy becsüli, hogy 1998–1999 és 2006–2008 között London növényekkel borított területe 12 százalékkal, 3000 hektárral csökkent. Ezen belül a gyeppel borított rész nagysága 16 százalékkal, 2200 hektárral esett vissza, miközben a kerti épületek által elfoglalt terület 55 százalékkal, 1000 hektárral bővült.

A jelentés szerint a Nagy-Londonnak nevezett agglomerációs térség területének mintegy 24 százalékát teszik ki a kertek. Becslések szerint 3,8 millió magánkert és 2,5 millió kerti fa található itt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.