A felállítható medence is veszélyes

A kertben felállítható medencék ugyanolyan veszélyesek a vízbe fulladás szempontjából, mint az épített medencék – állapították meg amerikai kutatók, akik hétfőn tették közzé első jelentésüket arról, hány gyerekáldozatot követelnek ezek a mozgatható medencék.

MNO
2011. 06. 20. 9:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pediatrics című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint az Egyesült Államokban 2001 és 2009 között 209, 12 évesnél fiatalabb gyerek fulladt meg, további 35 pedig csaknem vízbe fulladt ilyen medencékben. A gyerekek 94 százaléka ötévesnél is kisebb volt, az esetek négyötöde a nyári hónapokban történt.

„A szülőknek tudatában kell lenniük, hogy ezek a medencék ugyanolyan veszélyesek a vízbe fulladás szempontjából, mint az épített medencék, különösen a kisebb gyerekek esetében” – hangsúlyozta Gary Smith kutatásvezető, a columbusi gyerekkórház munkatársa. A szerzők tanulmányukhoz az amerikai fogyasztói termékbiztonsági bizottság által összegyűjtött adatokat elemezték, a vizsgálatba bevont mozgatható kerti medencék vízmélysége legfeljebb 1,2 méter volt. Az esetek értékelése kapcsán a szakemberek felhívják a szülők figyelmét arra, hogy akadályozzák meg a kerti medencéhez való hozzáférést, amikor nem tudják felügyelni gyerekeiket. Ennek legbiztosabb módja, ha leeresztik a medencét, de a zárható körbekerítés is jó megoldás. Pusztán a létra eltávolítása nem elegendő, mert több példa volt arra, hogy a gyerekek visszavitték azt, vagy más módon jutottak be a feltöltött medencébe.

Javasolják továbbá életmentő úszómellény használatát a gyerekeknél, és arra is figyelmeztetnek, hogy a szomszédokkal vagy telefonon való beszélgetés, főként pedig a kerti partizás közbeni iszogatás nem jelent gyerekfelügyeletet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.