A főváros csütörtökön tárgyal a taxisokkal + Képriport

A Főpolgármesteri Hivatal csütörtökön megkezdi az egyeztetést a taxisokkal – mondta Komáromi Endre, a Fővárosi Taxiállomásokat Üzemeltető Kft. ügyvezetője azt követően, hogy átvette a fuvarszervezők petícióját szerdán a Városházán.<br /><br /><a href="789515" target="_blank"><strong>• Reformot szeretnének a taxisok</strong></a>

MNO
2011. 06. 08. 12:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint száz taxis szerda délben járművével a fővárosi Hősök teréről rendőri biztosítás mellett a Városháza elé ment, és ott petíciót adott át, a budapesti taxirendszer reformját és a Liszt Ferenc repülőtéri taxidrosztok helyzetének megoldását követelve.

Metál Zoltán, a megmozdulást szervező Országos Taxis Szövetség (OTSZ) elnöke az MTI-nek a felvonulás előtt azt mondta: azt követelik, hogy 72 órán belül kezdődjenek tárgyalások az átfogó budapesti taxisreform megvalósításáról, amely érinti a rögzített hatósági ár bevezetését, a taximegállóhelyek számához és Budapest népességéhez illeszthetően a létszám korlátozását, a piac védelmét, valamint a hatékony ellenőrzések bevezetését is.

Komáromi Endre a petíció átvételekor közölte: már csütörtökön megkezdődik az egyeztetés a taxisok képviselőivel, de több követelést egyelőre teljesíthetetlennek tart. A budapesti, 1300 taxidrosztot üzemeltető cég vezetője az egységes hatósági ár bevezetését – amely az OTSZ elnöke szerint 12 éve nem változott, ezért a fuvarozók kétharmadának a megélhetése veszélybe került – azért nem tartja kivitelezhetőnek, mert – mint közölte – egy 25 éves és egy vadonatúj autó színvonala között is nagy a különbség.

Kitért arra: adminisztratív módon biztos, hogy nem fogják csökkenteni a taxiengedélyek számát, szerinte a piacra jutás feltételeit kell szabályozni úgy, hogy az az utasok érdekeit szolgálja és visszaélésektől mentes legyen a szolgáltatás. Az a cég, amely tőkeerősebb, jobb színvonalú szolgáltatást tud nyújtani, versenyképesebb lesz a piacon – jegyezte meg.

Komáromi Endre felhívta a figyelmet arra is, hogy még ősszel a parlament elé kerül a közlekedési törvény módosítása, azt követően egy kormányrendelet szabályozni fogja a taxisok és a taxitársaságok működését, és a Fővárosi Önkormányzat határozata rendelkezik majd Budapest ilyen irányú szolgáltatásairól. Közölte: meg kell hagyni azt a lehetőséget, hogy városok külön-külön, a számukra fontos érdekek alapján döntsenek, így a viteldíjat, a jármű színét, a drosztok számát is külön-külön lehetne szabályozni. Komáromi Endre szerint január elsejétől már az új rendelkezések alapján dolgozhatnának megfelelő jogi keretek között a taxitársaságok. A Fővárosi Taxiállomásokat Üzemeltető Kft. ügyvezetője az MTI-nek azt mondta, a Liszt Ferenc repülőtér taxiproblémája két héten belül megoldódik, már megkezdődtek az egyeztetések.

A Fővárosi Közgyűlés május 25-i ülésén döntött arról, hogy újabb öt évre szerződést kötnek a Budapest Airporttal (BA) a repülőtéri taxidrosztok üzemeltetéséről. A reptér üzemeltetőjének azonban számos fejlesztést meg kell valósítania, korszerűsítenie kell a közösségi közlekedés utas tájékoztató rendszerét, információs pultot és BKV-s jegykiadó automatákat kell üzemeltetnie. Az OTSZ május 30-án a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordult, mert szerintük versenyhátrányba hozták a taxisokat, mivel csak a BA Zrt.-vel szerződött társaság, a Főtaxi kapott behajtási engedélyt a reptér érkezési oldalára. A taxisok szerdán a petíció átadását követően visszamentek a Hősök terére, ahol Metál Zoltán, az OTSZ elnöke azt mondta: ha nem sikerül megegyezniük a főváros vezetésével, nagyobb szabású demonstrációt hirdetnek meg.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.