A friss, derűs borok hazája (x)

Egyre többen veszik észre az alföldi borok üdeségét, zamatosságát, az alföldi rozék szépségét. Feljövőben a régió, és hibát követ el, aki nem vesz erről tudomást, hiszen a kitűnő ár-érték arányú borok hamarosan följebb kapaszkodnak a polcokon.

-
2011. 06. 08. 11:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs jobb belső marketing egy borvidék számára, mint néhány kivételesen szép tétel. Ha a többi gazda látja, hogy van lehetőség kiugrásra, több figyelmet szentelnek boraiknak, hiszen előttük a példa. Pont ez zajlik most az alföldi Duna borrégióban. Nagy karriert futott be néhány termelő, és ők irányt mutattak a helyi borászoknak: derűs, friss, zamatos borokat kell készíteni, hiszen az izgalmas helyi fajtákat mindig keresi a közönség.

A Kunsági, a Csongrádi és Hajós–Bajai borvidék talaja változatos: van, ahol egysíkú homok jellemzi, vannak löszös területek, és van, ahol a hegyekből lemosott legjobb anyag, a hegyek hordaléka borítja a pusztát. Az átlaghőmérséklet igen kedvező, forró a nyár, a terület egy részén érvényesül a folyók hő-pára kiegyenlítő hatása – minden rendelkezésre áll tehát, hogy jól beérjen a szőlő, ami a jó bor alapja.


És a fajtaválaszték! A fehérek közül a nemzetközi fajták mellett a legizgalmasabbak a csak nálunk fellelhető cserszegi fűszeres, a kövidinka, a nektár (a Kocsis Irma, a csabagyöngye és az Irsai Olivér keresztezése), a kunleány, az arany sárfehér, a bianca, a zalagyöngye. A kékszőlők közül a szintén hungarikumnak tekinthető kadarka itt fordul elő legnagyobb területen, de egyre népszerűbb a kékfrankos és a zweigelt is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.