A gazdák kieső árbevételének legalább 30 százalékát megtérítik

Az Európai Unió közös költségvetéséből a kieső árbevétel legalább 30 százalékát közvetlenül megtérítik azon zöldség- és gyümölcstermelő gazdák, cégek számára, amelyek piaci veszteségeket szenvedtek el a németországi hasmenésjárvány nyomán uniószerte visszaesett kereslet miatt. Egyebek között erről döntöttek a témával foglalkozó – a soros magyar EU-elnökség kezdeményezésére összehívott – luxembourgi rendkívüli találkozójukon a tagállamok mezőgazdasági miniszterei.<br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/789289" target="_blank">• „Vissza kell állítani a bizalmat a zöldségek iránt az unióban”</a></strong>

MNO
2011. 06. 07. 17:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elnöklő Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a keddi találkozó utáni sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: az agrártanács felelős döntést hozott, amelynek lényege, hogy gyorsan kompenzálni kell a gazdákat az őket ért károkért. Hangoztatta: vissza kell adni a zöldségek iránti bizalmat a fogyasztóknak, a gazdáknak pedig „a hitet, hogy érdemes dolgozniuk, nem hagyjuk őket magukra”. A termelők önhibájukon kívül kerültek abba a nehéz helyzetbe, amellyel az EU-nak most meg kell küzdenie – mutatott rá a magyar miniszter. A zöldségfogyasztás olyan mértékben megcsappant, hogy az Európában termelt zöldségek fele, kétharmada eladhatatlanná vált – emelte ki. Korábban az MTI-nek nyilatkozva Fazekas Sándor emlékeztetett arra, hogy a magyar piac is egyharmadára esett vissza.

Dacian Ciolos, az Európai Bizottság mezőgazdasági felelőse elmondta, hogy a bizottság a találkozón 150 milliós uniós költségvetési keretre tett javaslatot, de azt az összeget kész „jelentős mértékben” megemelni, ha az szükségesnek bizonyul az elhatározott kártérítéshez. A kompenzáció mértéke sem végleges még, miután a találkozó számos résztvevője a bizottsági javaslatban szereplő 30 százaléknál magasabb térítési arányt tartott szükségesnek.

Fazekas ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: a tagállamok a termékek körének bővítését és a kompenzáció alapjául szolgáló árbázis javítását is kérték. Más miniszterek közlése szerint egyes tagállamok – köztük Németország és Spanyolország – 100 százalékos uniós kompenzációt sürgettek. A válság leginkább az uborka, a saláta és a paradicsom piacát érinti, de a kártérítés más termékekre is vonatkozik majd. Ciolos bejelentette, hogy a bizottság hamarosan – várhatóan már szerdára – újabb, továbbfejlesztett előterjesztést készít, amelyben figyelembe veszi a mostani találkozón felvetett módosítási javaslatokat.

Helyszíni források rámutattak arra, hogy az uniós kártérítés hozzáadódik ahhoz a kompenzációhoz, amelyre a tagországoknak nemzeti hatáskörben is lehetőségük van. A termelők így már a jelenlegi javaslat alapján is mintegy kétharmadnyi mértékben kárpótláshoz juthatnak. Ciolos továbbá hangoztatta, hogy az árkalkuláció alapjául a 2007-2011 időszak átlagát vették, amivel magasabb érték adódik, mint a jelenlegi árszint.

A bizottság javaslatában néhány más – nem pénzügyi jellegű –intézkedés is szerepel, annak érdekében, hogy a termelői szervezetek nagyobb rugalmasságot kaphassanak a válság idejére rendelkezésre álló lehetőségek alkalmazásában. Ilyen például a be nem takarított termékekre vonatkozó támogatás igénybe vétele, illetve a termelői szervezetek számára visszatartott mennyiség felső határának eltörlése. A biztos hozzátette: a kártérítés valamennyi termelőt megilleti, azokat is, akik nem tartoznak termelői szervezethez.

Fazekas a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a rendkívüli ülésen téma volt az egyes nyugat-európai országokat jelenleg sújtó rendkívüli szárazság, aszály is. Jelezte, a brüsszeli bizottság ezzel kapcsolatban is külön intézkedéseket dolgoz ki. Más források szerint a tervezett intézkedések között a kifizetések előrehozása, egyes nemzeti támogatási lehetőségek kihasználása, valamint bizonyos, vidékfejlesztésre szánt összegek átcsoportosítása szerepel.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.