A gyilkosság után túlvilági nyugalmat érzett

Egyelőre nem tudni, szükség lesz-e egy harmadik, ellenőrző szakértő kirendelésére a 2009. novemberi pécsi egyetemi lövöldözés vádlottjának perében, mert az ügyben szakvéleményt adó egyik szakértői csoport véleménye a szerdai tárgyalási napra nem érkezett meg a Baranya Megyei Bíróságra.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/790815" target="_blank"><strong>• Pécsi lövöldözés: összevetik az ellentétes véleményeket</strong></a>

MNO
2011. 06. 15. 13:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügyészség a 24 éves Gere Ákost előre kitervelten, több emberen, sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádolja a tavaly decemberben kezdődött büntetőperben. A vádirat szerint a gyógyszerészhallgató 2009. november 26-án a Pécsi Tudományegyetem biofizikai intézetében pisztollyal megölte egy 19 éves csoporttársát, három embert pedig súlyosan megsebesített.

A bíróság Kovács Attila vezette tanácsa a legutóbbi, áprilisi tárgyalási napon a szakértői vélemények kiegészítését rendelte el, ehhez a szakértők rendelkezésére bocsátotta az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben készült orvosi iratokat is. A per kimenetelére, a büntetés kiszabására vonatkozóan döntő fontosságú szakértői vélemények kiegészítésére azért volt szükség, mert az ügyben dolgozó két szakértői csoport véleménye ellentétes a vádlott elmeállapotáról.

Vita a szakértők között

A védelem által felkért szakértők szerint Gere Ákos a tett elkövetésének idején súlyos, a nyomozó hatóság által felkért szakemberek véleménye szerint viszont csak enyhe fokban volt korlátozva cselekedetei súlyának felismerésében. Ha a szakértők azonos álláspontra jutnak, további orvosszakértő kirendelésére nem lesz szükség. Amennyiben az álláspontok ellentétesek maradnak, a bíróság egy harmadik, úgynevezett ellenőrző szakértőt rendel ki. Szerdára azonban csak a nyomozó hatóság által felkért szakemberek véleménye érkezett meg, ők fenntartották korábbi álláspontjukat. A bíróság megvárja a védelem által felkért szakértők véleményét, s annak tartalmától függően akár napokon belül dönthet a harmadik szakértő kirendeléséről.

A bíróság szerdára beidézte Huszár András igazságügyi orvosszakértőt is, aki az azóta elhunyt Trixler Mátyás pszichiáter társaságában elsőként, még a bűncselekmény napján, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság épületének egyik nyomozói szobájában hallgatta meg Gere Ákost. Huszár András közölte: a vádlott tudata fluktuáló, hullámzó volt. Az egyetemista időnként összerezzent. Akkor azt észlelték nála, hogy nincs folyamatos kapcsolata a valósággal és hallucinál. A fiatalember meghallgatása közben például arról is beszélt, hogy hallja, a szomszéd szobában róla beszélnek, és valaki megjegyzi: „ebből sem lesz már orvos”.

Nem tudott volna elbúcsúzni

A professzor kitért arra, hogy beszélgetésük során Gere Ákos jelezte, vallomást nem tesz, de az ő kérdéseikre válaszol. Beleegyezett abba, hogy vér-, nyál- és vizeletmintát vegyenek tőle. Tettével kapcsolatban azt mondta, hogy a bűncselekmény után „túlvilági nyugalmat” érzett, „elcsendesedett a világ”. Aztán – mint hozzátette – öngyilkos akart lenni, de nem tette meg, mert nem tudott volna elbúcsúzni a szüleitől.

Huszár András közlése szerint Gere Ákosnál az akkori magatartása alapján tudatzavarra utaló jeleket, „akut polimorf pszichotikus zavart” állapítottak meg. A professzor hangsúlyozta: ezt a véleményt későbbi vizsgálati eredmények erősíthetik vagy gyengíthetik, de azt semmiképpen sem hagyhatják figyelmen kívül. A szakértő úgy vélte, valószínűtlen, hogy a vádlott a tett elkövetésének idején teljesen beszámítható volt, a tudatzavara pedig azt követően, a meghallgatásakor jelentkezett. Arra utaló jelek pedig, hogy megpróbálja megtéveszteni őket, nem voltak – tette hozzá.

A tárgyaláson Huszár András és Benkő András igazságügyi toxikológusszakértő kérdésekre válaszolva elmondta: a toxikológiai vizsgálatok szerint Gere Ákos 4,5-10 nappal a bűncselekmény előtt szedhetett antidepresszánst, a tett napján vagy az azt megelőző napon semmiképpen. Ennek azért van jelentősége, mert a védelem által felkért szakértők szerint a Gere Ákos által nagy dózisban alkalmazott antidepresszáns szedésének elhagyása okozhatott olyan elvonási tünetet, amely kóros pszichózist generált.

Miről beszéltek telefonon?

A bíróság a szerdai tárgyaláson a szakértők után két tanút is meghallgatott a bűncselekménnyel összefüggésben. Az egyik Gere Ákos szomszédja volt, róla a vádlott egyszer azt állította édesanyjának: hallotta, amikor negatív összefüggésben beszélt róla a lépcsőházban. Amikor az édesanya kérdőre vonta a nőt, az tagadta, hogy ilyet tett volna. Ezt a tárgyaláson is megerősítette. A másik tanú a Gere Ákos által látogatott lövészklub, az első Pécsi Polgári Lőegylet titkára volt. A férfit másodszor idézte be a bíróság, és azt tudakolta tőle, hogy a vádlott a saját védőfelszerelését vagy a lőegyletét használta-e a lövészetekhez. A tanú határozottan állította: Gere Ákos mindig a saját védőszemüvegét, zajvédőjét vitte magával.

A vádlott védője ugyanakkor azt kérdezte tőle, tartható-e ez az álláspont akkor, ha ő maga nem volt ott Gere Ákos összes lövészetén. A vádlott ugyanakkor pontosan emlékszik a lőegyletnél használatos védőfelszerelések helyére, s azok színére is. Erre nem kapott választ, ahogy arra sem, mi volt annak a három telefonhívásnak a témája, melyeket Gere Ákossal folytatott a bűncselekmény előtti napokban. A férfi korábban és most is úgy nyilatkozott, hogy nem emlékszik a vádlott hívásaira, melyeket a védő a tárgyaláson híváslistákkal igazolt.

Mindez a védelem számára azért fontos, mert Gere Ákos csak részben ismerte el bűnösségét, tagadta, hogy tettét előre eltervezte volna. Korábbi írásbeli vallomásában azt hangsúlyozta: aznap azért vitt fegyvert az egyetemi gyakorlatra, mert azt követően lőni akart menni. A tárgyalás október 7-én folytatódik a Baranya Megyei Bíróságon.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.