A határnyitás kulcsa a megállapodás

A török–örmény határ megnyitásának feltétele, hogy Örményország és Azerbajdzsán megállapodásra jusson egymással a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahról – mondta egy interjúban a török EU-csatlakozási tárgyalások miniszteri rangú vezetője.

MNO
2011. 06. 22. 7:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egemen Bagis török, örmény és amerikai újságírókkal beszélgetett Ankarában. Arra a kérdésre, hogy mikor nyílhat meg az 1993 óta lezárt török–örmény határ, a tisztségviselő azt felelte, egy nappal azután, hogy az örmény és az azeri vezetés kezet rázott egymással.

Törökország és az 1991 óta független Örményország között nincs diplomáciai kapcsolat. Ankara a törökkel rokon azeri népet támogatta a Hegyi-Karabah ellenőrzéséért a Szovjetunió megszűnése után, a 90-es évek elején vívott örmény–azeri háborúban. Ankara hivatalos álláspontja az, hogy nem lehet megnyitni a török–örmény határt, amíg az örmény csapatok ki nem vonulnak Karabahból.

A török–örmény viszonyt terhelő másik jelentős ügyről, az első világháború alatt az Oszmán Birodalomban elkövetett örmény népirtásról Bagis azt mondta, mindkét nép sokat szenvedett azokban az években, és a múltat nem lehet megváltoztatni. Törökország nem hajlandó népirtásnak elismerni az 1915-ös mészárlást.

Noha a török és az örmény vezetés 2009 októberében megállapodott a viszony rendezéséről, és kilátásba helyezték a közös határ megnyitását, a megállapodást a mai napig nem szentesítette egyik ország parlamentje sem, és a határ továbbra is le van zárva.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.