A helyzet nehéz, a kihívások óriásiak

Görögország számára nem az óriási adósságteher a legnagyobb probléma, az ország elsősorban versenyképességének elvesztése, az euróövezeten belüli elszigeteltsége, valamint rossz adórendszere miatt szenved a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatói posztját ideiglenesen betöltő John Lipsky szerint.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/792322" target="_blank"><strong>• Fontos lépés a „hirtelen halál” elleni küzdelemben</strong></a>

MNO
2011. 06. 22. 12:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Görögországnak nem sikerült profitálnia az euróból – jelentette ki Lipsky, Angela Merkel német kancellárral folytatott tárgyalásait megelőzően Berlinben, az amerikai akadémián. Görögország elméletileg az európai belső piachoz tartozik, ténylegesen azonban a többi euróövezeti országgal folytatott kereskedelemben messzemenően „kívül” maradt – magyarázta Lipsky, aki szerint a görög helyzet „rendkívül nehéz”, a kihívások óriásiak.

Az IMF vezető ugyanakkor némi reményt is megcsillantott: mint mondta, az adórendszert javítani lehet, ez csak politikai akarat kérdése. A Papandreu-kormány takarékossági politikáját „rendkívül ambiciózusnak” nevezte, és hangsúlyozta: ha a nehéz körülmények között kidolgozott programot teljes egészében végrehajtják, van kilátás a sikerre is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.