A jegybank elérhetőnek tartja a 3 százalékos inflációt

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán publikált inflációs jelentése szerint a mostani jegybanki alapkamatszint huzamosabb ideig történő fenntartása mellett érhető el a 3 százalékos inflációs cél 2012 végére.

MNO
2011. 06. 22. 8:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Virág Barnabás, az MNB inflációs jelentését készítő csapat vezetője szerdán elmondta: a külső környezet alapján magas költségsokkokra, így magas nyersanyagárakra lehet számítani, ezek rövid távon az inflációra is hathatnak. A jegybanki szakértők megítélése szerint a külső kamatkörnyezet fokozatos szigorodása is várható, így például az Európai Központi Bank kamatemelésére lehet számítani, emiatt a magyar és a külső piacok kamatkülönbözete mérséklődhet.

2,6 százalékos növekedést vár az MNB

Az MNB szerdán közzétett inflációs jelentése szerint 2011-ben 2,6 százalékos GDP-bővülés és 3,9 százalékos infláció várható. A jegybanki szakértők az államháztartás ESA (uniós normák szerinti elszámolású) egyenlegét – a Széll Kálmán-terv egyes pontjainak részleges figyelembe vételével – 2,4 százalékos többletre várják. A jelentés szerint a gazdasági növekedés szerkezeti kettősége továbbra is megfigyelhető: a recesszióból való kilábalás fő forrása a külső kereslet, amihez a belső kereslet csak fokozatosan zárkózik fel.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.