A kínaiaktól kért segítséget Lukasenko

A súlyos pénzügyi és gazdasági gondokkal küszködő Fehéroroszország államfője kínai szakértőktől kért tanácsokat a gondok megoldására, miközben ideiglenes vezető irányítja hétfőtől az ország jegybankját, mert annak elnöke több hónapos gyógykezelésre szorul.

MNO
2011. 06. 20. 20:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aljakszandr Lukasenko elnök, amikor hétfőn megbeszélést folytatott a kínai központi bank egyik igazgatójával, azt mondta, hogy „miután a hazai fogyasztási és a valutapiacon gondok merültek fel, a helyzet stabilizálása érdekében sokak véleményét kikértem. A kormány és a jegybak mellett oroszokkal és a világ vezető bankjaival is együttműködtem, meghallgattam helyzetértékelésüket és javaslataikat. Számomra azonban a kínai szakértőkkel, az ázsiai ország központi bankjának képviselőivel történt közös munka volt a legfontosabb.”

Lukasenko feltárta, előzőleg a kínai államfőhöz, az ázsiai ország kormányához és központi bankjához fordult, hogy küldjenek szakértőket Fehéroroszországba. Az időközben ott járt szakértők „javaslatot tettek arra, hogy Minszk milyen stratégiát kövessen a devizapiacon, továbbá a fehérorosz jegybank további munkájára” – mondta el a fehérorosz államfő, de részleteket nem közölt.

Az Interfax orosz hírügynökség hétfő délután idézte az államfői irodának azt a bejelentését, hogy szívműtétje miatt több hónapos gyógykezelésre szorul az ország központi bankjának a vezetője. Emiatt Pjotr Prokopovics helyét Jurij Alimov veszi át ideiglenesen. Június közepén jelentették be, hogy Kína egymilliárd dollár körüli hitellel finanszíroz több nagyberuházást Fehéroroszországban. A hitelből autópálya- és vasútfejlesztést hajtanak végre, valamint cellulózgyárat létesítenek. Kína már eddig is jelentős hitelekkel támogatta Fehéroroszországot.

Pénzügyi problémáinak enyhítésére az ország június elején kért stabilizációs kölcsönt a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF). A minszki kormány 3,5-8,0 milliárd dollár közötti hitelt remél. Az Eurázsiai Gazdasági Közösség pénzügyminiszterei június elején szavaztak meg hárommilliárd dollár hitelt az országnak. A tavalyi elnökválasztások előtt túlköltekezett az állam, aminek a hatására nagyra duzzadt a folyó fizetési mérleg hiánya. Emiatt a fehérorosz rubel árfolyama folyamatosan gyengült. Az ország központi bankja devizatartalékának közel negyedét fordította idén a nemzeti valuta támogatására.

Tavaly október óta a devizatartalék 60 százalékkal csökkent, és a központi bank adatai szerint februárban 4 milliárd dollár volt, ez csupán egyhavi importszámla kiegyenlítésére elég. Az egyre romló helyzet miatt az ország május elején 36 százalékkal leértékelte a fehérorosz rubelt. Részben ennek a hatására viszont meglódult az infláció, a lakosság pedig pánikszerűen szinte mindent felvásárolt a boltokban, és emiatt áruhiány lépett fel. A fehérorosz kormány legutóbbi intézkedéseként befagyasztotta számos élelmiszer árát július 1-jéig.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.