A király(nő) nevében: magas kitüntetést kapott a színész

Az egyik legmagasabb állami kitüntetésben részesítette születésnapja alkalmából II. Erzsébet brit királynő Colin Firth-öt: a brit színész, aki A király beszéde című filmben az uralkodó apját, a néhai VI. György királyt alakította, a Brit Birodalom Rendjének parancsnoki fokozatában (CBE) részesül.

MNO
2011. 06. 11. 4:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Firth a királynő – szombaton ismertetett – idei születésnapi kitüntetési listájára került fel a szórakoztatóipar, az üzleti élet és a sport jeles képviselőinek társaságában.

A brit filmsztárnak VI. György személyében egy sok-sok gátlással, beszédhibákkal küszködő, a nyilvános szerepléseket nem szerető királyt kellett megszemélyesítenie. VI. György soha nem készült és nem is vágyott az uralkodói szerepre, csak bátyja, VIII. Eduárd botrányos lemondása után – az angol–brit monarchia ezeréves történetének egyik legsúlyosabb alkotmányos válsága közepette –, számára is teljesen váratlanul találta magát a brit trónon.

A magának való, zárkózott – az alattvalók körében mégis rendkívül népszerű – VI. Györgyben felesége, a 101 éves korában, 2002-ben elhunyt – a filmben Helena Bonham Carter által alakított – Erzsébet anyakirályné tartotta a lelket, amíg lehetett. Nem sokáig lehetett: György király a rároskadt felelősség, és főképp a világháborús évek megpróbáltatásainak súlya alatt korán összeroppant. Egészsége megrendült, és 1952-ben, alig 57 évesen elhunyt, 26 esztendős leányára, Erzsébetre hagyva a koronát és az akkor már omladozó birodalmat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.