A kisebbségek kezükbe vehetik sorsuk irányítását

A Szerbiában élő kisebbségek kezükbe vehetik sorsuk irányítását mindazon kérdésekben, amelyek fontosak identitásuk megőrzése szempontjából – mondta Bojan Pajtic, Szerbia Vajdaság autonóm tartománya kormányának elnöke újságíróknak a magyar–szerb kisebbségi vegyesbizottság hétfői ülése után.

MNO
2011. 06. 20. 18:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár és Bojan Pajtic beszámolója szerint konstruktív, jó hangulatú tárgyalás folyt a vegyesbizottság ülésén. A helyettes államtitkár kiemelte: megtárgyalták a két országban élő kisebbségeket érintő legfontosabb kérdéseket. Közölte: a felek elfogadták az ülés jegyzőkönyvét.

Bojan Pajtic, Szerbia Vajdaság autonóm tartománya kormányának elnöke arról tájékoztatott, hogy a magyar helyettes államtitkár pozitívan értékelte a nemzeti tanácsról szóló jogszabály megalkotását. A Szerbiában élő kisebbségek kezükbe vehetik sorsuk irányítását mindazon kérdésekben, amelyek fontosak identitásuk megőrzése szempontjából – fogalmazott. A megbeszélés azt bizonyítja, hogy mindkét országban a nemzeti kisebbségek igazi értéket képviselnek – tette hozzá.

Kifejtette: megállapodtak abban, hogy támogatják az oktatási és kulturális intézmények tevékenységét Szerbiában és Magyarországon. Egyetértésre jutottak abban is, hogy megoldást találnak a Magyarországon élő szerb kisebbség parlamenti képviseletének biztosítására. Megállapodtak abban is, hogy a szerb oktatási és művelődési intézmények épületét a rendeltetésének megfelelő állapotba hozzák, és ugyanez érvényes a szerbiai magyar műemlékekre is. Egy nép civilizáltságát az is mutatja, hogyan viszonyul a területén élő nemzeti kisebbségek tagjaihoz – összegezte.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.