A kiválóság nem elég, a minőség a legfontosabb tényező

Tizenhárom budapesti étterem munkáját díjazta az olasz gazdasági fejlesztési minisztérium az olasz konyhaművészeti hagyományok minőségi megőrzéséért.

MNO
2011. 06. 07. 17:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elismerést jelző emlékplaketteket az éttermek képviselői az olasz konyhaművészet sokszínűségét bemutató nemzetközi konferencia sajtótájékoztatóján vehették át kedden a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara elnökétől, Maurizio Saulitól.

A díjazott budapesti éttermek a Fausto’s, a Fausto Osteria, a Krizia, a Millennium da Pippo, az Okay Italia, a Terzo Cerchio, a Tom George Italiano, a Ristorante, illetve a Gastronomia Pomo d’Oro, az Etno Ristorante e Pizzeria, a Ristorante Rustico, a Trettoria Venezia, a Trettoria Toscana.

Sauli elmondta, a kiválóság nem elegendő, elsősorban a minőség volt a legfontosabb tényező az Olasz vendégszeretet elnevezésű díjak odaítélésének kérdésében. Az egész világon összesen 722 elismerést, Európában 304-et osztottak ki. A projekt folytatódni fog, a második szakaszban megkezdik a vidéki olasz éttermek feltérképezését Magyarországon is – jelentette be Sauli.

Az Olasz Konyhaművészeti Akadémia (OKA) budapesti tagozata és a budapesti Olasz Kultúrintézet Az olasz konyhaművészet sajátosságai és sokszínűsége 150 évvel Olaszország egyesülése után címmel nemzetközi konferenciát rendez pénteken. Magyar és olasz előadók szólnak a risorgimentóról, azaz az olasz egyesülés korszakáról, arról, hogyan látják a magyarok az olasz konyhát, és hogyan vélekednek a világban az olasz étkezési szokásokról. Szó esik Pellegrino Artusi száz évvel ezelőtti, legendás szakácskönyvének az egyesülésre gyakorolt hatásáról is. Az előadók között szerepel többek között Szabó Győző, az ELTE docense, Sergio Corbino nápolyi újságíró, Paolo Petroni író-újságíró, valamint Sergio Mei nemzetközi séf. Alberto Tibaldi, az OKA budapesti küldötte elmondta, a konferenciára 80-90 nemzetközi vendéget várnak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.