A Közel-Kelet áll a középpontban

A Közel-Kelet áll az Iparművészeti Múzeum pénteki programjainak középpontjában, amelyet perzsa és török koncertekkel, török néptánccal, filmvetítésekkel, perzsa divattal és vásárral tarkítanak a látogatók számára.<br /><br />

MNO
2011. 06. 23. 20:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múzeumba látogatók egy darabka történelmet is hazavihetnek régi, Zsolnay-mázas tetőcserepek formájában. Az Iparművészeti Múzeum tetejéről származó kerámiadíszekből, cserepekből rendezett múlt heti árverés rendkívüli sikerén felbuzdulva a múzeumok éjszakáján 139 eredeti, 1895-ben készült, pecséttel ellátott Zsolnay-tetőcserepet kínálnak az idén 139 éves múzeum boltjában. A cserepeket egyenként 9999 forintért vehetik majd meg az érdeklődők, annyiért, amennyiért a legolcsóbb hasonló tetőcserép az árverésen elkelt.

A múzeumok éjszakáján a mai magyar iparművészetből is ízelítőt kaphatnak a látogatók: folyamatosan zajlik majd a Kreatimm elnevezésű dizájnvásár, amely csaknem 100 iparművész munkáit vonultatja fel. A múzeum földszintjén keramikusok, üveg- és porcelántervezők, az emeleten textil-, ékszer- és kiegészítő-tervezők, valamint enteriőr dizájnerek és grafikusok mutatják be legújabb alkotásaikat. Különlegességgel is szolgál az Iparművészeti: perzsa divat- és iráni kézműves termékek is bemutatkoznak.

A Díszteremben fél héttől egész éjszaka iráni filmeket vetítenek angol felirattal. Az Üvegcsarnokban a programok közötti szünetekben az Ezeregyéjszakát idéző némafilmek részleteit, valamint iráni filmtöredékeket vetítenek zenei aláfestéssel.

A gyerekek 22 óráig készíthetnek ékszert, amulettet vagy épp talizmánt.

Zenei programokból sem lesz hiány: perzsa, kurd, török dallamokat, valamint Észak-Khorászán törzsi és sámánisztikus zenei hagyományaiból is táplálkozó népzenét hallgathatnak az érdeklődők. Dotarkísérettel elevenednek meg a helyi költemények és a hagyományos naqqali stílusban elmesélt történetek.

Lesz még török néptáncelőadás, közel-keleti népzenei koncert, éjféltől mesevetítés. A zenés programokat hajnali 1-től DJ Milendee zárja.

A múzeumok éjszakáján természetesen az Iparművészeti Múzeum kiállításai is várják az érdeklődőket. A részletes program a www.imm.hu oldalon olvasható.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.