A közgyűlés ülése alatt születhet meg a sorsdöntő ítélet

Huszonhárom közoktatási intézmény vezetői pályázatáról, a budaörsi buszsávról és a budapesti közösségi közlekedés állami normatív támogatásáról is dönthetnek a képviselők a Fővárosi Közgyűlés szerdai, rendkívüli közgyűlésén. Az Alstom-ügyben a versailles-i bíróság a közgyűlés ülése közben hozza meg határozatát a bankgaranciáról. <br /><br /><strong><a href="http://mno.hu/portal/789235" target="_blank">• Mi közlekedik majd a Vigadó tér és a budai Vár közt?</a></strong>

MNO
2011. 06. 08. 5:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A testület dönt 23 fővárosi fenntartású közoktatási intézmény vezetői pályázatáról. Az érintett intézmények mostani vezetőinek megbízatása idén augusztus 15-én jár le. Csomós Miklós területért felelős főpolgármester-helyettes 18 jelentkezőnek javasolja az úgynevezett „magasabb vezetői megbízás adását”, a Fővárosi Közgyűlés oktatási bizottságának keddi ülésén viszont még egy jelentkező pályázatának elfogadását javasolták egyhangú szavazással a bizottsági tagok.

Ismét tárgyalja a testület a római-parti gát második ütemének építését. Hutiray Gyula fejlesztésekért felelős főpolgármester-helyettes javaslatában négy különböző megvalósítási tervet mutat be, a képviselőknek ezek közül kell kiválasztaniuk a gát nyomvonalát.

Az MSZP ismét javasolja a Budapesti egészségügyi modell első lépésének napirendre vételét. A javaslat a budapesti egészségügyi intézmények egységes informatikai, kontrolling- és gazdasági integrációját tartalmazza. Az előterjesztést azért nem vette előzetesen napirendre a testület, mert Tarlós István főpolgármester indoklása szerint az ügyben már döntött a kormány.

Az ülésen várhatóan szó lesz a budaörsi buszsáv ügyéről is, mivel az MSZP azt jelezte előzetesen, hogy a helyszínen javasolja majd vizsgálóbizottság felállítását a Budaörsi úti buszsáv üzembe helyezése miatt. A párt indokoltnak tartja az esetleges mulasztások feltárását és javaslatok megfogalmazását az ügyben. A javaslat szerint a testület első ülése június 15-én lenne, június 21-ig pedig jelentést kellene készítenie.

A képviselők döntenek arról is, hogy összesen 22 millió forint értékben támogatják a fővárosi kisebbségi önkormányzatokat. A tizenegy érintett önkormányzat pályázat útján nyerte el az egyenként kétmillió forintot, amelyet egyebek mellett kisebbségi közügyekkel összefüggő feladatokra, gyermekprogramokra, közművelődési, illetve oktatási intézmények támogatására, ösztöndíjakra fordíthatnak.

Várhatóan a közgyűlés ülése közben hozza meg határozatát a versailles-i bíróság az Alstom-ügyben, így feltehetőleg ez is téma lesz. A másodfokú francia hatóság még május 4-én hallgatta meg a feleket a bankgarancia lehívásának ügyében. A bíróság arról határoz, hogy a BKV kísérlete a hárommilliárdos bankgarancia lehívására jogszerű volt-e. A lépést az Alstom azért vitatja, mert szerintük a BKV jogellenesen bontotta fel a metrókocsi-szerződést, így a garancia lehívása sem lehet jogszerű.

György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes előterjesztése alapján a képviselők döntenek a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) azon kérelméről is, amelyet a kormányhoz nyújtottak be a közösségi közlekedés finanszírozásának támogatásáért. A beadás határideje már lejárt, így a BKK már elküldte a támogatási kérelmet, az ehhez csatolandó közgyűlési határozatokat pedig pótlólag nyújtják majd be. A főváros a kormánytól legalább 32 milliárd forint körüli összegre számíthat.

A Lehet Más a Politika (LMP) frakciója a Móricz Zsigmond körtér jövőjéről terjesztett be napirendi pontot. A párt azt szeretné, ha a Fehérvári út belső szakaszát lezárnák az átmenő forgalom elől, illetve kidolgoznák a körtér egységes szabadtér-építészeti koncepcióját.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.