A külföldi bírálatok ellen egységesen kellene fellépni

Az új alaptörvényből következő, ahhoz kötődő sarkalatos törvények kidolgozásakor a kormányoldal figyelembe veszi majd a Velencei Bizottság magyar alkotmányról született jelentését – nyilatkozta Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában. A politikus kijelentette: a jelentés kapcsán megfogalmazódó külföldi bírálatok ellen egységesen kellene fellépnie a magyar politikának.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/792446" target="_blank"><strong>• Velencei Bizottság: nincs gond az új alaptörvénnyel</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/791625" target="_blank"><strong>• Ezeket a szabályokat csak rajtunk kérik számon</strong></a>

MNO
2011. 06. 23. 11:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megfontoljuk a kritikákat; ez egy hosszú, több mint harmincoldalas jelentés – nyilatkozta a Velencei Bizottság dokumentumáról Gulyás Gergely. Mint mondta: a pozitív megállapítások adják a jelentés legfőbb tartalmát, a részletekben viszont vannak vitáik a bizottsággal, ahol másként ítélik meg egy-egy alkotmányos intézmény jövőben várható működését. Hozzátette: az alaptörvényből következő sarkalatos törvények kidolgozásánál a kormányoldal figyelembe veszi majd a Velencei Bizottság véleményét. Szerinte az alkotmányról készült jelentés lényege, hogy megállapítja: az új alaptörvénnyel is demokratikus jogállam marad Magyarország.

Hozzátette: látható, hogy külföldről is érik támadások a magyar kormányt a Velencei Bizottság jelentésére hivatkozva – tette hozzá a politikus; nézete szerint ez utóbbiakat a magyar politikának külön kell választania és velük szemben egységesen kellene fellépnie, hiszen a nemzetiségek jogaival kapcsolatosan példamutató az új magyar alkotmány; mind a Magyarországon élő nemzetiségek, mind a határon túli magyarok vonatkozásában igaz ez – állította a fideszes politikus.

Gulyás Gergely megjegyezte: területen kívüli hatálya természetesen nincs a magyar alaptörvénynek, a nemzetközi jog pedig általánosságban elismeri az egyes államok jogát a saját határain kívül élő nemzetiségei támogatására, függetlenül attól, hogy ez a támogatás mindig annak az államnak az elsődleges kötelessége, amelyben az adott kisebbség él. „Mi ez utóbbi elvet nem vitatjuk, de Magyarországnak természetesen joga van ahhoz, hogy az önazonosság-tudat megőrzése érdekében a határon túli magyar közösségeket támogassa – ezt egyébként szintén leírja a Velencei Bizottság” – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

A kormánypárti politikus kérdésre válaszolva azt mondta: a választójog nem jelent területen kívüli hatályt, hiszen a választás mint közjogi aktus Magyarország területére hat ki közvetlenül. A szlovák külügyminiszter reakciójáról – nevezetesen, hogy a Velencei Bizottság jelentése megerősíti a szlovák diplomácia álláspontját, miszerint a Szlovákiában élő magyarokkal Szlovákiának kell foglalkoznia – Gulyás Gergely kérdésre válaszolva elmondta: ez egy politikai értelmezése egy szakértői anyagnak Mikulás Dzurinda szlovák külügyminiszter részéről.

A fideszes politikus úgy látja: a bizottság – visszautalva egy saját korábbi határozatára, amelyet még a magyar státusztörvény kapcsán hozott – mostani jelentésében kimondja: Magyarországnak joga van támogatni a határon túli magyarokat, csak ennek a támogatásnak nem lehetnek területen kívüli elemei. És ebbe a megállapításba kapaszkodik most bele a szlovák külügyminisztérium – tette hozzá. De – érvelt Gulyás – sem a Velencei Bizottság nem állítja, hogy a magyar támogatáspolitikának lennének ilyen – területen kívüli – elemei, sem a szlovák külpolitika nem tudott rámutatni ilyenekre.

Arra a felvetésre, hogy a Velencei Bizottság megállapítása szerint Magyarországon belül nem volt megfelelő egyeztetés a kormánypártok és az ellenzék között az új magyar alaptörvény kidolgozása során, illetve a kérdésre, hogy ezt a hiányt pótolják-e majd a kormánypártok a sarkalatos törvények kidolgozásakor, Gulyás Gergely úgy reagált: bíznak benne, hogy akkor nagyobb lesz az együttműködés kormány és ellenzéke között. Azt azonban fontosnak tartotta megjegyezni: a Velencei Bizottság úgy fogalmaz jelentésében, hogy az együttműködés a kormánypártok és az ellenzéki pártok között nem volt megfelelő az alkotmányozás időszakában. „Ez egy ténymegállapítás, ezt én is így gondolom. Az egy más kérdés, hogy ezért a felelősség – az én álláspontom szerint – szinte kizárólag a parlamenti vitától távol maradó ellenzéket terheli” – szögezte le a fideszes országgyűlési képviselő.

(Duna TV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.