„A lábunk alatt omlik össze Capri”

Sziklaomlás zárta el Capri, a Nápollyal szemközti sziget egyik legszebb sétányát.

MNO
2011. 06. 07. 7:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A lábunk alatt omlik össze Capri” – írta az Il Giornale napilap a Tirrén-tenger szigetén néhány hét alatt harmadszor is bekövetkezett kőomlásról. A sziklák most Capri egyik legszebb panorámás útvonalát torlaszolták el: a via Krupp utcát, amely a sziget csúcsáról egészen a tengerpartig kígyózik több mint egy kilométer hosszan. Capri műemlék sétányáról van szó. A tengerből kiemelkedő Faraglioni óriás szikláival szemközti utcát a 19. század végén, a szigeten villát vásárolt Friedrich Alfred Krupp német acélgyáros építtette. A szerelmespárok ösvényének is nevezett utcára a névadója negyvenhatezer lírát költött, amely akkor vagyonnak számított. Az utóbbi harminc évben azonban az utca le volt zárva, mert nem volt pénz a karbantartására. 2008-ban nyitották meg újra hatmillió eurós helyreállítás után.

A sziklaomlások miatt a sétányt most ismét lezárták meghatározatlan időre. Az olasz sajtó véleménye szerint az újabb omlások annak bizonyítékai, hogy a négy négyzetkilométer területű sziget pusztulásra van ítélve. Se akarat, se pénz nincs megóvására, és a kárt nem csak a természet okozza. 2009 nyarán derült ki, hogy Capri lakosai évtizedeken át szeméttelepként használták a sziget egyik kincsének tartott Azúr barlangot.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.