A lány kaphatja meg anyja méhét

Jövőre végrehajthatják az első, anya és leánya közötti méhátültetést Svédországban – közölte a héten a műtét elvégzésére készülő göteborgi nemzetközi orvos csoport.

MNO
2011. 06. 18. 15:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Kutatásainkban eljutottunk arra pontra, amelynél elkezdjük az első humán átültetés tervezését. Hat receptor-donor párt tanulmányozunk, a többségük anya és leánya” – mondta el a csoport vezetője, a svéd Mats Bränström, aki szerint a beavatkozást várhatóan 2012 első félévében hajtják végre. Ha anyára és lányára esik a választás, ez lesz a világon az első ilyen jellegű átültetés – mondta Bränström, aki emlékeztetett, hogy a világon elsőként 2002-ben Szaúd-Arábiában hajtottak végre méhátültetést, ott azonban a donor nem volt a páciens rokona.

Tizennégy hónappal később azonban vérrögök képződése miatt a sebészek kénytelenek voltak eltávolítani a beültetett szervet. Az anya méhének átültetéséből „csak előnyök származhatnak, mivel az egymásra jobban hasonlító szövetek miatt kisebb a kilökődés veszélye” – hangsúlyozta a svéd orvos.

Bränström doktor csapata tíz éve folytat kutatásokat a méhátültetéssel kapcsolatban a göteborgi Sahlgrenska kórházban, állatokon már végrehajtottak ilyen beavatkozást. A műtétre váró egyik potenciális anya-leány páros svéd bulvárlapoknak elmondta: örül, hogy részt vehet a kísérletben. „Olyan esélyt kaptam, amelyről nem is hittem, hogy lehetséges” – mondta el más néven bemutatkozva az Expressen című lapnak a 25 éves, méh nélkül született fiatal nő, aki nagyon szomorú, hogy nem lehet saját gyereke. A fiatal nő 56 éves anyja méhét kapná meg, aki természetesnek találja, hogy a lányának ajándékoz egy olyan szervet, amelynek már semmi haszna. A receptorjelöltnek semmi gondja azzal, hogy azt a méhet kapná, amelyből ő is a világra jött. „Ez ugyanolyan szerv, mint egy másik, nincsen semmi jelentősége (…) nem találom furcsának” – mondta el az Expressennek a fiatal biológiatanár.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.