A magyar anyák fele nem tudja, mit etethet kisgyermekével

A magyar anyák fele nem tudja, hogy az 1–3 évesek még nem ehetik mindig ugyanazt, amit a család többi tagja – derült ki a Magyar Gyermekorvosok Társaságának friss felméréséből.

MNO
2011. 06. 07. 16:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1–3 éves gyermek nem „kis felnőtt”, fejlődő szervezete még nincs felkészülve a számára cukros, zsíros, sós felnőttételekre. Az átmenetinek számító időszakban a gyereket szoktatni kell a megfelelő ételekhez – mondta Szabó László, a Magyar Gyermekorvosok Társasága elnöke kedden, a sajtó képviselőinek rendezett tájékoztatón Budapesten.

A korosztály táplálásáról eddig nem létezett szakmai útmutató, így a gyermekorvosoknak nem volt egységes szakirodalma. A Magyar Gyermekorvosok Társasága gasztroenterológiai szekciójának vezető orvosai ezért idén tavasszal összeállították a hiánypótló szakmai ajánlást, amelyet hamarosan hivatalosan is publikálnak. Ez elsősorban a védőnők, orvosok számára segítség, akik az édesanyák felé közvetíthetik a tanácsokat.

Ötből négy megkérdezett úgy gondolja, hogy egészségesen eteti gyermekét, az egészséges táplálást ugyanis a napi zöldség- és gyümölcsfogyasztással teszik egyenlővé. A válaszadók 60 százaléka szerint az 1 év feletti kisgyerek már azt eheti, mint a felnőttek, 46 százalék szerint még különleges étrendi igényei lennének. A vizsgált korú gyermekek 65 százaléka nem kap kizárólag nekik készített ételt, csak azt, amit a család többi tagja is eszik. Bár az anyák többsége szeret főzni, csak egynegyedük teszi ezt külön a kicsinek. Az édesanyák leggyakrabban arra hivatkoztak, hogy nincs idejük vagy erejük ilyesmire – ismertette a felmérés eredményeit Zagyva Enikő, a kutatást végző cég munkatársa.

Az anyák fele azt vallja, hogy igyekszik kihagyni az édességeket a gyermek étrendjéből. A felmérésben részt vevők 92 százaléka hetente két-háromszor, 66 százalék hetente 4-6 alkalommal ad édességet a gyereknek.

Király Balázs házi gyermekorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy a cukortartalom mellett az édességek másik hátulütője a magas energiatartalom. Ha a gyerek megiszik napi 2 pohár cukros kakaót, étvágytalan lesz, és nem eszi meg a hasznos tápanyagokban gazdag, főtt ételt.

A társaság tavalyi felméréséből tudható, hogy az 1–3 évesek az ajánlotthoz képest négyszeres mennyiségű sót fogyasztanak: 30 százalékuk majdnem mindennap eszik virslit vagy felvágottat, egynegyedük pedig legalább hetente egyszer kap chipset. Ennek oka az lehet, hogy az anyák nincsenek tisztában a rejtett sótartalommal: csak a megkérdezettek fele tudja például, hogy a felvágottnak és a virslinek magas a sótartalma.

A gyerekek 62 százaléka mindennap vagy akár naponta többször is kap tehéntejet. A szakmai ajánlás szerint ezzel óvatosan kell bánni, mert fél liter tehéntej már fedezi az egész napi ajánlott fehérjeigényt. „Fél tévhit”, hogy minden reggel és este egy pohár tej kell a gyereknek. Szabó László, a társaság elnöke a szoptatást vagy az anyatejhez legközelebb álló, tejalapú gyerekitalokat, tápszereket ajánlja fogyasztásra.

A felmérést 300 fő megkérdezésével végezték, akik városban élnek, és 12–36 hónapos korú egészséges gyermekük van.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.