A „magyarok sovinizmusának” rémképével ijesztgetnek

Székelyföld létezik, függetlenül attól, hogy a román politikusok nem akarják ezt elismerni, mert a „magyarok sovinizmusának” rémképén kívül nincs más ötletük román szavazóik mozgósítására – ezt a gondolatot fejti ki szerdai kommentárjában az Evenimentul Zilei.<br /><br /><a href="789498" target="_blank"><strong>• Hazaárulással vádolják a magyar képviselőket</strong></a>

MNO
2011. 06. 08. 9:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A román napilap szerdai vezércikkében Mircea Marian megállapítja: a rendszerváltás óta eltelt két évtizedben nem volt Romániában olyan választási kampány, amelyben ne került volna terítékre, hogy a magyarok el akarják rabolni Erdélyt. Hivatalosan ugyan Románia EU-tagként már évek óta szorgoskodik, hogy felszámolja a határt Magyarországgal, magyar állampolgárok korlátozás nélkül vásárolhatnak földet Erdélyben, és román állampolgárok is átköltözhetnek magyar területre, ha akarnak – olvasható a cikkben.

Ennek ellenére román politikusok minden évben azzal ijesztgetnek, hogy a „horthysták” be akarják tenni lábukat Erdélybe – írja a szerző. Arra is felhívja a figyelmet: míg a 90-es évek elején a szélsőségesen nacionalista pártok használtak ilyen érveket a szavazatok gyűjtéséhez, ma az ellenzékben lévő liberális párt teszi ugyanezt.

A cikkíró szerint a magyar veszélytől tartva a romániai fejlesztési régiók jelenlegi rendszerét szándékosan politikai szempontok alapján rajzolták meg, ahelyett, hogy a történelmileg kialakult területeket vették volna figyelembe. Márpedig Székelyföld mindig is létezni fog a magyarok számára, bármennyire is próbálják eltörölni ezt az elnevezést a román politikusok – áll a cikkben, amelynek szerzője emlékeztet: még Franco kemény spanyolországi diktatúrája sem volt képes lerombolni a katalánok vagy a baszkok identitását. A demokratikus Európai Unióban a tagállamok mára megtanulták, hogy a kisebbségek értéket képviselnek – fűzi hozzá.

Ezek alapján az Evenimentul Zilei vezércikkírója leszögezi: nem Székelyföld léte, nem Tőkés László személye jelenti a veszélyt Románia számára. „Ennél sokszorosan veszélyesebbek azok az idióta és felületes politikusok, akik 21 évnyi politizálás után sem képesek másként mozgósítani a szavazókat, mint a magyar sovinizmus rémképének felfestésével. E politikusoknak egyszerűen nincs más ötletük” – írja a szerző.

Az Adevarul szerdai vezércikke is a régiós térkép átrajzolásának a tükrében vizsgálja a magyarokhoz való viszonyulás kérdését. Ion M. Ionita vezető szerkesztő szerint az uniós pénzek hatékonyabb lehívása érdekében feltétlenül szükség van a régiós felosztás átalakítására, de az szerinte csak akkor valósítható meg, ha valóságos helyi autonómiát biztosítanak. Az újonnan megalakított régiókat – amelyeket lehet akár továbbra is megyéknek nevezni – fel kell ruházni azzal a hatáskörrel, hogy közvetlenül tárgyalhassanak Brüsszellel, és anélkül tehessenek javaslatokat különféle projektekre, hogy szükség lenne Bukarest bürokratikus jóváhagyására – írja a szerző.

Szerinte a román politikának le kellene vetkőznie végre a magyar többségű megyék autonómiájától való félelmet. „Ha megszabadulunk ettől a komplexustól, és európai szellemben – nem etnikai alapon – autonómiát adunk Románia minden egyes régiójának, akkor az európai pénzek is bejutnak Romániába” – olvasható az Adevarul vezércikkében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.