A megegyezés ellenére is folyik a vérontás + Videók + Képek

A jemeni ellenzék beleegyezett, hogy a jelenlegi alelnök, Abd ar-Rab Manszur al-Hadi kezébe kerüljön a hatalom hivatalosan is. Ali Abdalláh Száleh jemeni elnököt szombat óta kezelik Szaúd-Arábiában, miután pénteken megsérült, mikor aknatalálat érte az elnöki palotát. A hétvége során tömegek már a rezsim bukását ünnepelték, ugyanakkor hivatalos források szerint napokon belül visszatérhet az országba és annak élére a 33 éve uralkodó Száleh. Annyi biztos, hogy továbbra is polgárháborús állapotok uralkodnak az országban, már hárman életüket vesztették a hétfői harcokban.

Lóska Márton
2011. 06. 06. 15:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt alig két hétben 160 ember halt meg az összecsapásokban, amióta a Szádek al-Ahmar sejk vezette legnagyobb törzsszövetség is bekapcsolódott a harcokba. A tiltakozások januári kezdete óta ezzel már közel 400-ra emelkedett az áldozatok száma. A pénteki, elnöki palota elleni támadásban, melyet szintén a sejk számlájára írnak, négy testőr vesztette életét, és megsebesült az államfő mellett a miniszterelnök és helyettese, a parlament elnöke és a főváros, Szanaa kormányzója. Száleh elnökön vasárnap két sikeres műtétet hajtottak végre a szaúdi fővárosban, Rijádban, melyek során repeszeket távolítottak el a nyakából és a mellkasából.


– Amennyiben Ali Abdalláh Száleh nem adja át a teljes hatalmat az alelnöknek, az ellenzéki pártok a tüntetések vezetőivel karöltve felállítanak egy átmeneti tanácsot, mely a hatalom átadását felügyeli majd – mondta el az egyik legerősebb ellenzéki erő vezetője a Reuters hírügynökségnek. Korábban a felek megegyeztek abban is, hogy betartják a kormányerők által szombaton felajánlott tűzszünetet. Ugyanakkor a Szádek al-Ahmar sejk vezette legnagyobb törzsszövetség bejelentette, hogy a nap folyamán már három ember vesztette életét a harcokban. Abd ar-Rab Manszur al-Hadi alelnököt azután nevezték ki, hogy Száleh elhagyta az országot még szombaton. A hírre országszerte ünneplés tört ki, azonban az estékkel kiújultak a harcok is, a kormányerők és a lázadók nehézfegyverzettel lőtték egymást, minek következtében több ezren menekültek el a fővárosból, Szanaából.




– A szaúdi vezetés nem engedi visszatérni Ali Abdalláh Szálehet – mondta el a BBC közel-keleti tudósítója, Jon Leyne. Ugyanis Abd ar-Rab Manszur al-Hadi alelnök már leült tárgyalni az amerikai nagykövettel, Gerald Michaellel az ellenzékkel való párbeszéd fontosságáról – tette hozzá. Más elemzők ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy a valódi hatalom Száleh közeli rokonainak a kezében van. A központi védelmi erők az elnök legidősebb unokájának az irányítása alatt működnek, legidősebb fia pedig a nemzeti gárdát vezeti.




Emellett az sem elhanyagolgató, hogy az ellenzéket támogató Ali Mohszen al-Ahmar tábornok, aki szembefordult a rezsimmel, inkább kivár. Az első páncélozott hadosztály, melyet a helyiek csak „A brigád”-ként emlegetnek, feltűnően visszahúzódó. A tábornok emberei például végignézték pozícióikból, ahogyan civilbe öltözött fegyveresek nyitottak tüzet a tüntetőkre.


Fegyverkezik az al-Kaida

Az al-Kaida jemeni szárnya az ország zűrzavaros helyzetét kihasználhatja az „újrafegyverkezésre” – vélekedett Gordon Corera, a BBC biztonsági szakértője. Elmondása szerint a forrongások a nemzetközi terrorszervezet megerősödéséhez vezettek az Arab-félszigeten, mely szárny legalább olyan erős lett, mint a pakisztáni részleg. A félszigeten működő sejt igen aktív volt, 2009 karácsonyán egy Detroitba tartó gépet akartak felrobbantani, egy évvel később pedig tintapatronokba rejtett robbanószerkezetekkel akartak repülőgépeket megsemmisíteni. Feltételezések szerint Jemenben él Anvar el-Avlaki hitszónok, aki Stephen Timms brit munkáspárti képviselő megkéselésének hátterében állhat. Ali Abdalláh Száleh jelenlegi elnök a Nyugatnak mindig is hangsúlyozta, hogy ellenzéke jóval radikálisabb nézeteket vall.





Fotók: Reuters


(Time, BBC, Reuters)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.