A megköveteltnél szigorúbb intézkedések jöhetnek

A Paksi Atomerőműben megkezdett stresszteszt eredménye az eddigi nemzetközi gyakorlat által megköveteltnél magasabb szintű biztonságnövelő intézkedésekhez vezethet – jelentette ki Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) nukleáris biztonsági konferenciáján hétfőn Bécsben.

MNO
2011. 06. 21. 11:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium keddi közleménye szerint a tárcavezető a tanácskozáson emlékeztetett: az Európai Unió a fukusimai baleset után a lehető leggyorsabban reagált az eseményre a kormányzati, a hatósági és az iparági vezetők magas szintű konferenciájának összehívásával.

E találkozón merült fel a célzott biztonsági felülvizsgálat, ismertebb nevén a „stresszteszt” ötlete is. A múlt hónapban a tagállamok már abban is megegyeztek, hogy a stressztesztek végrehajtása önkéntes alapon történjen. Az Európai Tanács elhatározta, hogy e folyamattal párhuzamosan a nukleáris létesítmények biztonságára vonatkozó jelenlegi uniós jogi és szabályozási keretrendszert felülvizsgálja ez év végére.

A miniszter utalt arra is, hogy Magyarország a kezdetektől a stresszteszt elvégzése mellett foglalt állást. Fellegi Tamás hangsúlyozta: az Országos Atomenergia Hivatal már átadta a Paksi Atomerőműnek a teszt tartalmára vonatkozó hatósági követelményeket. A miniszter kiemelte, hogy a célzott biztonsági felülvizsgálat őszre várható eredménye az eddigi nemzetközi gyakorlat által megköveteltnél szigorúbb biztonságnövelő intézkedésekhez vezethet.

Fellegi Tamás kitért rá, hogy a magyar elnökség komoly erőfeszítéseket tett a kiégett fűtőelemek és a radioaktív üzemanyag kezeléséről szóló tanácsi irányelv elfogadása érdekében. Az elnökség az ügyet kiemelten kezeli, ezt jelzi, hogy ebben a félévben 12 kompromisszumos szövegjavaslat készült. Hónapokon át tartó megbeszéléseket követően a tagállamok között valamennyi kérdésben megegyezés született. Az Európai Parlament június 22-én dönt a javaslatról – tartalmazza a közlemény.

A NAÜ 2011. június 20-24. közötti, miniszteri szintű konferenciája lehetőséget biztosít a nukleáris biztonság megerősítése érdekében követendő irány meghatározására, a tapasztalatok és a jövőbeni intézkedésekre vonatkozó javaslatok megosztására. Emellett a résztvevők következtetéseket vonhatnak le a japán atomerőmű-baleset tanulságaiból, értékelik a nemzeti, regionális és nemzetközi készenléti állapotokat és vészhelyzeti reagálási készséget. A konferencián miniszteri nyilatkozatot fogadnak el a témában – írja a közlemény.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.