A Mount Everest meghódítására készül a vak hegymászó

Földünk magas hegyei közül már hatot meghódított, és most a legmagasabb, a Mount Everest megmászását tűzte ki célul Andy Holzer tiroli alpinista, aki egyébként vak.

MNO
2011. 06. 26. 4:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 44 éves linzi férfi retinabetegség következtében vakon született, de mint elmondta, nem szenved emiatt hátrányt a hegymászásban. Holzer szerint negyvennégy év alatt az ember elegendő tapasztalatot szerez, más az érzékelése. Meglévő érzékszervei sokkal érzékenyebben reagálnak, mint a látóké, a meredek hegyoldalakon nagy segítségére van, hogy az ujjai helyettesítik a látását.

Holzer 1990-ben teljesítette az első túráját, ekkor felderítette a Dolomitokat és megismerkedett Erik Weihenmayerrel, a második legismertebb vak hegymászóval. A hat hegycsúcs közül elsőként az afrikai Kilimandzsárót hódította meg 2005-ben, majd a következő években a Kaukázusban lévő Elbruszt, az Aconcaguát Argentínában, a McKinley-hegyet Alaszkában, a Carstens-csúcsot Indonéziában, majd a Vinson-hegyet az Antarktiszon.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.