A napelemekben látják a jövőt

Hatalmas érdeklődés kísérte Montenegróban a Montesol néven beharangozott napelem-telepítési projekttel kapcsolatosan meghirdetett nyilvános ajánlattételi felhívást.

MNO
2011. 06. 22. 6:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A montenegrói háztartások melegvíz-szükségletének fedezését célzó napelem-telepítési projektre 14 ajánlattétel érkezett a gazdasági minisztériumhoz, és a tender dokumentációját több mint negyven montenegrói, szerbiai, horvát, olasz, görög, spanyol és német, sőt ausztrál cég vásárolta meg – olvasható az Analitika című podgoricai hírportálon.

Az ajánlattételi felhívás a napelemes rendszerek komplett felszerelésére és szervizelésre terjedt ki. A kivitelezőknek legalább öt év szavatossági időt kellett vállalniuk.

A napelemek háromféle nagyságban készülnek: felületük 2 vagy 4, illetve 6 négyzetméter. Az ehhez nyújtott hitelek nagysága 1350, 1850, illetve 2250 euró.

A Montesol-program megvalósítására – amelynek realizálását a montenegrói gazdasági minisztérium vállalta, az ENSZ környezetvédelmi programjának, valamint az olasz környezetvédelmi minisztériumnak a támogatásával – egymillió dollár áll rendelkezésre.Ebből az összegből finanszírozzák – kereskedelmi bankok bevonásával – a napelemek telepítésének költségeit és a hitelek kamatait.

A projekt kivitelezésére jelentkezett ajánlattevők kiválasztása még e hó végéig megtörténik, és július első felében már meg is kezdődnek a munkálatok.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.