A nemzetközi vállalatok vezetői is bíznak Magyarországban

A Közép- és Kelet-Európában jelen lévő nemzetközi vállalatok vezetői azt várják, hogy Magyarországon a második fél évben kezdődik meg a gazdasági fellendülés – derül ki a stuttgarti központú Horváth & Partners menedzsment tanácsadó cég felméréséből.

MNO
2011. 06. 16. 7:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MTI-hez eljuttatott felmérésben 105 vezetőt kérdeztek meg, kétharmaduk már több mint tíz éve aktív ebben a térségben, egynegyedük pedig öt és tíz év közötti múltra tekinthet itt vissza. A válaszadók szerint Lengyelországban gyakorlatilag vége van a válságnak, a gazdaság kezd erőre kapni Oroszországban, Csehországban, Szlovákiában, Észtországban és Szlovéniában is.

A megkérdezett cégvezetők a gazdaság beindulását Magyarországon a második fél évre prognosztizálják, csakúgy mint Lettországban, Litvániában, Ukrajnában, Horvátországban, Romániában, Bulgáriában és Szerbiában. Közép- és Kelet-Európát változatlanul vonzónak találják a külföldi cégek, amelyek elsősorban a piacot értékelik (kétharmaduk nyilatkozott így), és a válaszadók 45 százaléka termelési helyszínként is kívánatosnak értékeli a régiót, egyharmaduk pedig kiváló terepnek tartja közös szolgáltató központok számára.

A 2009-es hasonló felméréshez képest jelentősen nőtt a térség vonzereje gyártóbázis és közös szolgáltató központ létesítése szempontjából, piacként ugyanolyan kívánatos maradt. A felmérés résztvevői további potenciált látnak a térségben, a piac növekedésére 71 százalékuk számít. Ezzel együtt a verseny erősödését és a haszonkulcsok csökkenését prognosztizálják. A közép- és kelet-európai adóelőny a válaszadók szerint nem nő, inkább mérséklődik, arról pedig, hogy a külföldi közvetlen tőkebefektetések növekedhetnek-e, egymásnak ellentmondóan nyilatkoztak a vállalatvezetők.

Azok a cégek, amelyek több mint tíz éve jelen vannak a térségben, sokkal optimistábban ítélik meg a piac és a tőkebefektetések növekedését, mint azok, amelyek csak az elmúlt évtizedben vetették meg itt a lábukat – derítette ki a felmérés.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.