A NOB elnöke helyesli Contador indulását

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerint helyes, hogy Alberto Contador rajthoz áll a Tour de France országúti kerékpáros körversenyen annak ellenére, hogy a korábbi háromszoros győztest augusztusban hallgatják meg doppingügyében.

MNO
2011. 06. 15. 7:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rogge kedden azt mondta, a spanyol kerekes attól függetlenül jól döntött, hogy a későbbi meghallgatás eredménye utólag befolyásolhatja majd az elért eredményét. A NOB vezetője úgy fogalmazott, a versenyző ügyvédei halasztást kértek, hogy felkészülten jelenjenek meg a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) előtt, s mivel a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) és a nemzetközi sportági szövetség (UCI) ezt elfogadta, ezért Rogge nem lát problémát azzal kapcsolatban, hogy Contador rajthoz áll a júliusi Touron.

A kétszeres Giro- és egyszeres Vuelta-győztes spanyol kerékpáros indulása korábban azért vált kétségessé, mert doppingügyében a CAS június elején hallgatta volna meg, de az ügyvédek kérésére ezt augusztusra halasztotta. A 28 éves sportoló májusban még nem zárta ki, hogy kihagyja az idei Tourt.

Contador versenyzői jogát a nemzetközi szövetség (UCI) tavaly függesztette fel, miután a Touron adott egyik mintájában klenbuterol nyomaira bukkantak. A spanyol szövetség idén februárban felmentette, mert bizonyítottnak látta, hogy szennyezett marhahússal került a szervezetébe a tiltott anyag.

Az UCI és a WADA megfellebbezte a döntést, s előbbi szervezet azt közölte, hogy ha a CAS helyt ad a fellebbezésnek, akkor visszamenőleg törli a spanyol versenyző idei eredményeit, így például a Giro d’Italián aratott győzelmétől is megfosztja.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.