A nyugdíjas miniszterelnökökkel nem kivételeznek

Egységessé válnak a köztársasági elnökre és hivatalára vonatkozó szabályok annak köszönhetően, hogy a kormány az államfő jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek – tájékoztatott a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) hétfőn.

MNO
2011. 06. 20. 15:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A javaslat egységes, átlátható, az intézmény jellegéhez igazodó szabályozást tartalmaz és rendez olyan kérdéseket is, amelyek a köztársasági elnök hivatali működésével állnak összefüggésben – olvasható a közleményben. Mint írták, a köztársasági elnök jogállásának részletes szabályait és javadalmazását megállapító sarkalatos törvény az alaptörvénnyel együtt, azaz 2012. január 1-jén lép hatályba.

A javaslat az alaptörvény végrehajtására szolgál és két fő kérdéskört szabályoz: egyrészt tartalmazza azokat a köztársasági elnök jogállására vonatkozó részletszabályokat, amelyek technikai jellegük miatt nem kerültek be az alaptörvénybe. Másrészt meghatározza az államfő javadalmazására vonatkozó szabályokat, amelyek a köztársasági elnöknek és a volt köztársasági elnököknek a tisztséghez méltó és közéleti szerepvállalásukat biztosító tiszteletdíjat és juttatásokat biztosítanak.

A javaslat tartalmazza továbbá a köztársasági elnök munkaszervezetére, a Köztársasági Elnöki Hivatalra vonatkozó legfontosabb szabályokat – olvasható. A közlés szerint a törvényjavaslat nem változtat a köztársasági elnök és a volt köztársasági elnökök javadalmazásának szabályain, de az államfő jövedelmi és vagyoni viszonyainak átláthatósága érdekében az országgyűlési képviselőkkel azonos vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettséget állapít meg.

A javaslat – mint rámutattak – tartalmaz egy, a volt miniszterelnökök juttatásával kapcsolatos változást is. Egy jogszabály 2008-ban kiterjesztette a volt miniszterelnökökre is azt a szabályt, hogy ugyanúgy, ahogyan a köztársasági elnökök esetén, nyugdíjba vonulásukkor kérésükre megillesse őket a mindenkori miniszterelnöki illetmény, függetlenül attól, hogy a miniszterelnöki tisztséget mennyi ideig töltötték be. E pénzbeli többletjuttatást a javaslat megszünteti, így a volt miniszterelnökök a jövőben kérésükre sem részesülnek halálukig a hivatalban lévő miniszterelnököt megillető juttatásban, hanem az általános szabályok szerint jogosultak nyugellátásra – áll a közleményben.

A törvényjavaslatot hétfőn tárgyalta az alkotmányügyi bizottság, az általános vita kedden veszi kezdetét.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.