A pályán nem találkozhatnak a politikai ellenfelek

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) bejelentette, hogy a 2014-es világbajnokság selejtezői során a politikailag feszült viszonyban álló országok, így Oroszország és Grúzia, valamint Örményország és Azerbajdzsán válogatottai nem találkoznak majd egymással.

MNO
2011. 06. 28. 6:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A FIFA közölte: az európai szövetség (UEFA) kérésének tett eleget, amikor úgy döntött, hogy a korábban egymással háborúban álló nemzetek csapatai nem kerülhetnek egy selejtezőcsoportba a július 30-i, Rio de Janieróban sorra kerülő sorsoláson. A FIFA hozzátette, ezek a gárdák már a jövő évi Európa-bajnokság jelenleg is zajló selejtezőjében sem találkozhattak egymással.

Örményország és Azerbajdzsán – amelyek között korábban minden diplomáciai kapcsolat megszűnt – egy csoportba került a 2008-as Eb-selejtezőn, de a mérkőzéseket nem játszották le. A két ország vitában áll a zömmel örmények lakta, de – most és korábban is – ténylegesen Azerbajdzsánhoz tartozó Hegyi-Karabah területtel kapcsolatban, Oroszország és Grúzia között pedig 2008 augusztusában tört ki fegyveres konfliktus Dél-Oszétiában.

A FIFA bejelentése szerint a hat kontinentális szövetség közül csak az UEFA-nak volt speciális kérése a selejtezős csoportok kisorsolásával kapcsolatban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.