A pénznek nincs szaga – ultramodern illemhelyeket építenek

A magánkézben lévő kis kék bódék helyett hamarosan új, ultramodern illemhelyek jelennek meg Moszkvában már az idén, s ezek a város kezelésében lesznek. A nyilvános illemhelyek a hatalmas városban évi jóval több mint 200 millió dolláros üzletágat jelentenek.

MNO
2011. 06. 08. 15:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az újdonság – amelyet a moszkvai parlament által rendezett Tiszta város című kiállításon mutattak be – számos előnnyel bír a jelenlegi kabinokhoz képest. Éghetetlen anyagból készült, fűthető és tartani is tudja a meleget, továbbá áram nélkül is működőképes, ha napelemekkel szerelik fel.

A vízfelhasználásban takarékos: vákuummal működik, mint a repülőgépeken, akkor lép működésbe az automatikus öblítés, amikor a felhasználó kinyitja az ajtót, a kézmosó vízcsapjából pedig csak akkor folyik víz, ha érzékelőjéhez odatartja a kezét a „vendég”.

Automatikus jelzőberendezéssel is felszerelik, nehogy a hajléktalanok foglalják el a fűtött helyet: ha a bent lévő ember nem távozik 30 percen belül, az ajtó automatikusan kinyílik, az adó ezt jelzi a központnak, és kimegy a helyszínre az e célra létrehozandó szolgálat valamely munkatársa.

Mindezeken túl az új illemhelyben elfér egy pelenkázóasztal is, és fogyatékosok számára is használhatóvá tehető. Mindemellett az új illemhelyek esztétikus formájúak, és még a környezethez is illeszthetők: bármivel boríthatók kívülről.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.