A „retorikai fellobbanásoktól” óvott a román külügyminiszter

A magyar és a román kormány továbbra is a lehető legmegbízhatóbb partner marad egymás számára, de a „retorikai fellobbanásoknak” nem szabad feleslegesen mérgezniük a légkört – szögezte le Teodor Baconschi román külügyminiszter hétfőn a Radio France Internationale román adásának adott interjújában.

MNO
2011. 06. 20. 15:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A riporter utalt arra, hogy Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövetet az utóbbi időben többször is bekérették a külügyminisztériumba. Legutóbb azzal kapcsolatosan tették ezt, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a romániai közigazgatás átalakításának terve kapcsán kifejtette: a magyarság számára élet-halál kérdés, hogy a történelmileg kialakult Székelyföld keretében a magyarlakta megyék együvé tartozzanak.

Baconschi kifejtette: amikor egy ország nagykövetét bekéretik a minisztériumba, az egyfajta jelzés arra vonatkozóan, hogy valamilyen „görcs”, „feszültség” keletkezett a kapcsolatokban. A nagykövetet azért fogadták csupán területi igazgatói, s nem miniszteri szinten, mert Bukarestben úgy tekintenek a történtekre, mint „átmeneti körülményekre”, amelyek pillanatnyi lehűlést okoznak.

„Én kifejeztem szándékomat, hogy (a jövőben is) becsületesen dolgozom a román–magyar stratégiai partnerségért, és Budapest részéről is visszafogottságot, józanságot, regionális érzékenységet és jószomszédi magatartást várok annak érdekében, hogy ne romboljuk le azt, amit felépítettünk” – mondta a külügyminiszter.

A riporter kérdésére, miszerint a jelenlegi magyar kormány netán „kényelmetlen” partner-e, Baconschi így felelt: a két kormány jól érzi magát az Európai Néppárt tagjaként. Mindkét ország kormánypártjai ugyanahhoz a politikai családhoz tartoznak, két jobboldali, reformista kormányról van szó – fűzte hozzá.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.