A román rendőrség nem lát etnikai okot a rektor megtámadásában

Nem etnikai incidensnek, hanem rongálásnak, ütlegelésnek, rablásnak és közerkölcs elleni vétségnek tekinti a gyulafehérvári rendőrség a római katolikus teológiai intézet magyar rektorának bántalmazását – írta keddi számában a Krónika.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/791978" target="_blank"><strong>• „Személyek elleni támadásokra eddig még nem volt példa”</strong></a> <br /><a href="http://www.mno.hu/portal/791946" target="_blank"><strong>• Baseballütővel verték a rektort, mert magyar volt</strong></a>

MNO
2011. 06. 21. 12:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az erdélyi napilap is beszámolt arról, hogy román huligánok szombaton este baseballütővel megverték Oláh Zoltánt, a gyulafehérvári római katolikus teológiai intézet rektorát. A lap szerint az intézményvezetőt egyértelműen magyarsága miatt bántalmazták. Oláh Zoltán a Krónikának elmondta: szombaton éjszaka három román nemzetiségű fiatal kövekkel dobálta a római katolikus egyház épületeit. Összesen hat ingatlan, a szeminárium, a gimnázium, a rektori és alkalmazotti lakások ablakát törték be. Amikor a rektor észlelte a huliganizmust, riasztotta a rendőrséget, majd megpróbálta lefényképezni az elkövetőket.

Az utcában a felújítások miatt nem volt villany, ezért közelebb kellett mennie, hogy lencsevégre kapja őket. Az egyik román fiatal azonban ekkor odarohant Oláh Zoltánhoz, hogy elvegye a fényképezőgépet. Dulakodni kezdtek, mire a másik két garázdálkodó is ott termett, az egyikük pedig baseballütővel hátba, majd fejbe ütötte az intézmény rektorát, aki eszméletét veszítette. A teológia egyik alkalmazottjának férje sietett a földön heverő Oláh Zoltán segítségére, de őt is leütötték, majd a földön tovább rugdosták.

Luminita Rac, a gyulafehérvári kapitányság szóvivője a lapnak elmondta: a rendőrség azonnal a helyszínre sietett, az egyik gyanúsítottat a helyszínen elfogták, a másik kettő elszaladt, de később őket is azonosították. Mindhárom elkövető gyulafehérvári. A nyomozás során a rendőrség azt állapította meg, hogy egy klubból távoztak ittasan, betörték az ablakokat, bántalmaztak két férfit és eltulajdonították az 1800 lej (valamivel több mint 400 euró) értékű fényképezőgépet. A rendőrség rongálás, ütlegelés, rablás és közerkölcs elleni vétség miatt javasolta előzetes letartóztatásukat.

A Fehér megyei főfelügyelő szerint azonban nem nevezhető magyarellenes cselekedetnek a garázdálkodás, ugyanis az elkövetők nem írtak ki semmilyen sértő feliratot, és a magyarsághoz kapcsolódó szimbólumokat sem gyaláztak meg. Az ügyészség azonban nem vette őrizetbe a fiatalokat, így az elkövetők szabadlábon védekezhetnek, de megtiltották nekik, hogy elhagyják az országot. Oláh Zoltán a lapnak elmondta, hogy elégedett a rendőrség hatékonyságával, gyorsan kézre kerítették az elkövetőket. A Krónika Kelemen Hunort, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökét is idézi, aki kifejezte reményét, hogy a hatóságok példásan megbüntetik a rektor bántalmazóit.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.