A sugárzásméréssel az aggódó szülőket nyugtatnák meg

A japán főváros önkormányzata a fukusimai atombalesetet követően kiterjedt sugárzásmérést kezdett szerdán Tokió parkjaiban, iskolai udvaraiban és más helyszíneken, hogy az így kapott adatokkal megnyugtassák a gyermekeikért aggódó szülőket.

MNO
2011. 06. 15. 10:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vizsgálatot száz helyszínen végzik. A korábbi hasonló mérést a 13 milliós lakosú város egyetlen pontján hajtották végre. Az önkormányzat egyik tisztségviselője kijelentette, hogy a gyermekeik egészségének biztonságáért aggódó anyák kérték az ellenőrzést. Az emberek tudni szeretnék, hogy környékükön milyenek a sugárzási szintek – tette hozzá.

A Fukusima-1 atomerőműtől 240 kilométerre délnyugatra fekvő Tokió lakosain azt követően lett úrrá a nyugtalanság, hogy a március 11-i földrengés és szökőár nyomán a hatóságok figyelmeztetést adtak ki, miszerint a csecsemőknek ne adjanak csapvizet. A figyelmeztetést később feloldották, de a hatóságok által megszabott határértékek feletti értéket mértek a Fukusimától távol eső területeken termesztett tea levelein.

A szerdai felmérések során azt tapasztalták, hogy a tokiói parkokban egy méter magasságban óránként 0,06 millisievert volt a sugárzás mértéke, míg a talaj felszínétől számított öt centiméteres magasságban 0,07 millisievert, ami megfelel a normálisnak a városban – mondta az önkormányzati tisztségviselő.

Tömeges halpusztulás

Pisztrángok tetemei terítették be több kilométeren keresztül az Iszikava tartományban lévő Aszano folyó felszínét. Egyelőre nem tudni, mi okozta a halak tömeges elhullását. Az előzetes vizsgálatok a vízben nem mutattak ki kőolajtermék-maradványt, sem káros vegyi anyagot. A folyón az első halpusztulást még március 14-én tapasztalták. Az Aszano folyó nem messze található a Japán-tenger mentén fekvő Kanadzava városától. A terület több száz kilométerre fekszik a Fukusima-1 erőműtől.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.