„A szocialisták részéről jóval több szerénységre lenne ok”

A miniszterelnök szóvivője szerint nyugdíjügyben a szocialisták részéről jóval több szerénységre lenne ok, hiszen – mint mondta – ha ők nem tették volna tönkre az országot, akkor most a rendvédelmi dolgozók sokkal jobb és méltóbb körülmények között tehetnék a dolgukat.

MNO
2011. 06. 10. 13:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter ezt arra reagálva mondta, hogy szocialista képviselők pénteken a rendvédelmi dolgozók szakszervezeteivel egyeztettek, s azt követően Mesterházy Attila MSZP-elnök úgy fogalmazott, a szerzett jogok megvonásának próbája zajlik.

Orbán Viktor kormányfő szóvivője újságírók előtt hangsúlyozta, senki semmilyen pénzt nem akar elvenni a már szolgálati nyugdíjban lévő egykori rendvédelmi dolgozóktól; „nem pénzt akarunk elvenni, hanem munkát akarunk adni”.

Ezért minden 57 év alatti, szolgálati nyugdíjban lévő, korábbi rendvédelmis számára megnyitják annak lehetőségét, hogy visszatérjen a munkaerőpiacra, és mindenkinek, aki visszatér, lesz is munkája – tette hozzá. Magyarország megújítására elsősorban éppen az elmúlt nyolc év kormányzásának elhibázott és rossz döntései miatt van szükség – mondta Szijjártó, hozzátéve, hogy ha a szocialisták nem vitték volna csőd szélére a nyugdíjrendszert, akkor a nyugdíj területén is egészen más kihívásokkal állna szemben az ország.

A jelenlegi helyzetben azonban a nyugdíjkasszát egyensúlyba kell hozni – hívta fel a figyelmet. Megerősítette, a tervek szerint az új nyugdíjrendszer hatálybalépésével egy időben a rendvédelmi dolgozókra vonatkozó új életpályamodell legfontosabb elemei is életbe lépnek. A miniszterelnök szóvivője azt mondta, hogy a nyugdíjrendszer átszervezésének konkrétumaira körülbelül másfél hónapot kell még várni.

Ez hazánknak is nagy siker

A miniszterelnök szóvivője szerint mind Magyarországnak, mind Horvátországnak, mind pedig a nyugat-balkáni régiónak nagy siker, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta az ország uniós csatlakozását. Szijjártó Péter ezt azután mondta újságírók előtt, hogy José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke pénteken bejelentette: a bizottság zöld jelzést ad Horvátország EU-felvételéhez.

Emlékeztetett, a magyar EU-elnökség egyik legfontosabb célja volt, hogy ebben a félévben lezáruljanak a horvát csatlakozási tárgyalások. Ezt sikerült is elérni, ami nagy sikere Magyarországnak, a magyar uniós elnökségnek, Horvátországnak, Közép-Európának, a nyugat-balkáni régiónak és ezáltal az erős Európának is – hangsúlyozta.

A pénteki bejelentés komoly lépés az erős Európa irányába, hiszen a nyugat-balkáni térség stabilitása az egész EU szempontjából rendkívül fontos – emelte ki Szijjártó, hozzátéve, Magyarország szempontjából is kulcskérdés, hogy a tőle délre eső államoknak az európai integrációt elérhető célként fenntartsák. Ehhez feltétlenül szükséges, hogy a horvát csatlakozás révbe érjen – mondta.

A szóvivő felidézte, Orbán Viktor miniszterelnök valamennyi európai uniós kormányfővel tárgyalt arról, hogy a Horvátországgal folytatott tárgyalásokat ebben a félévben le lehessen zárni, és a csatlakozás fontossága mellett érvelt. Horvátország valószínűleg 2013-tól válhat az unió tagjává. José Manuel Barroso megerősítette, hogy a bizottság a javaslatban az említett év júliusát tartja lehetséges belépési dátumnak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.