A Tamási Áron Színház kapta a fődíjat

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház A velencei kalmár című előadása kapta a szakmai zsűri fődíját a Magyar Színházak XXIII. Kisvárdai Fesztiválján, melynek záróünnepségét szombat este tartották a szabolcsi kisváros Várszínházában.

MNO
2011. 06. 26. 8:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium által felajánlott további díjakat megosztva ítélték oda a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Urbán András Társulata által játszott A kisinyovi rózsa, valamint a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata által bemutatott Platonov című előadásnak. A szaktárca emellett Életmű-díjban részesítette Banka Líviát, az Újvidéki Színház, illetve Czintos Józsefet, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának művészét.

A június 17-én kezdődött színházi ünnepen tizennyolc, határon túli teátrum színtársulatának mintegy negyven előadását láthatta a közönség. A művészek két helyszínen, a Művészetek Házában és a Várszínház deszkáin adtak számot tudásukról nemritkán éjszakába nyúlóan, mivel az idei fesztivál előadásait a hagyományoktól kissé eltérően, főként délután és késő éjjel rendezték meg. A záróünnepségen Elekes Botond, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkárának kabinetfőnöke és Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere köszöntötte a jelenlévőket. Tasnádi Csaba, a zsűri elnöke beszédében utalt arra, hogy a kisvárdai fesztivál fontos találkozási pont a határokon túl, magyar nyelven játszó színházi szakma számára. Az előadások kapcsán kiemelte: 2011-ben a klasszikusok mellett elsősorban a magyar kortárs szerzők darabjai szerepeltek a repertoáron.

A zsűri a fentiek mellett több más kategóriában is elismerte a társulatok munkáit: Kisvárda város díját a Vajdasági Tanyaszínház A falu rossza című, míg a közönségét a csíkszeredai Csíki Játékszín Finito című előadása kapta. A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza által felajánlott legjobb alakítás díjában a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház A velencei kalmár című előadásában Shylock szerepéért Szakács Lászlót, illetve a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Platonov című darabjában Trileckíj megformálásáért László Csabát jutalmazták.

A legígéretesebb fiatal színész számára alapított Teplánszky Kati-díjat a szakmai zsűri döntése alapján a Finito és a Csókos asszony című előadásában nyújtott alakításáért Benedek Ágnes, a Csíki Játékszín művésze kapta. A Várszínház és Művészetek Háza egyéni elismerésében a komáromi Jókai Színház Cseresznyéskert előadásából Bandor Éva, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház A kisinyovi rózsa darabjából Mészáros Árpád színművész, illetve a Finito látványvilágáért Adriana Grand díszlet- és jelmeztervező részesült. A közönség zsűrije a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Portugál című előadásában játszó Barabás Árpádot is díjazta. A díjátadót követően az Orlai Produkciós Iroda: Esőember (Rain Man) darabjával zárult a Magyar Színházak XXIII. Kisvárdai Fesztiváljának idei programsorozata.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.