A tengerbe zuhant a hiperszonikus gép

Sikertelenül végződött a második kísérlet az amerikai légierő X–51 jelű hiperszonikus repülőgépével a hét elején, a gép a tengerbe zuhant Kalifornia partjainál – jelentette a Los Angeles Times a légierőre hivatkozva.

MNO
2011. 06. 18. 11:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kísérletről készült felvétel tanúsága szerint a pilóta nélküli X–51 WaveRiderrel hétfőn szállt föl az Edwards légitámaszpontról egy B–52-es bombázó, majd sikeresen elengedte a kísérleti gépet. Az X–51 gyorsító rakétája azonban csak négy másodperces késéssel indult be, emiatt a gép süllyedt, majd nem tudott elválni a rakétától, emiatt pedig a tengerbe zuhant.

Az X–51 Waverider a Pratt and Whitney Rocketdyne és a Boeing közös fejlesztése, a programban az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA is részt vesz. Tavaly, az első kísérlet során repülési rekordot állított fel: hatszoros hangsebességgel több mint három percen át repült. Az X–51-programot irányító szakember akkor azt mondta: az elért eredmény a repülőgép-fejlesztés területén olyan ugrást jelent, mint amikor a második világháború után a propelleres technikát felváltotta a sugárhajtás.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.