A természet „energiái” felé fordultak

Napelemekkel és mini vízerőművekkel termelnek villanyáramot a Magas-Tátra több menedékházában.

MNO
2011. 06. 01. 6:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miroslav Jílek, a Kis-Tarpataki-völgyben álló Téry menedékház gondnoka szerint jó ötlet volt a napelemek telepítése. 2009 vége óta ugyanis egyszer sem kellett beindítani a dízeles áramfejlesztőt. Napelemkkel világítják meg az egész menedékházat. A termelt energia meghaladja a várakozásokat, így további célokra is felhasználható. „Van már két fagyasztónk, egy hűtőszekrényünk, kis televízió a személyzetnek, számítógép, fel lehet tölteni a turisták mobiltelefonjait, a fényképezőgépek akkumulátorait, sőt vizet is tudunk szivattyúzni” (a közelben fekvő Szepesi-Öt-tó egyikéből) – tette hozzá Jílek.

A Téry menedékház napelemeit a Szlovák Elektromos Művek és a Tátrai Nemzeti Park együttműködésében szerelték fel. Az új berendezést helikopterrel szállították a helyére, mert a menedékház a tengerszint felett 2015 méter magasan található. A napelemeket 2009 novemberében szerelték fel, a rendszer teljesítménye mintegy tíz kilowatt. Az áramkapacitás növekedésével kényelmesebbé vált a menedékház üzemeltetése és javult szolgáltatások színvonala az egész évben nyitva tartó, legmagasabban fekvő tátrai menedékházban. Korábban dízeles áramfejlesztőket használtak. A napelemek révén körülbelül hat tonna szén-dioxid-kibocsátást sikerül megtakarítani évente. A Nagy-Tarpataki-völgyben álló Hosszútavi menedékházat (Rabló-ház) szintén napelemekkel látták el: a Téry menedékház korábbi berendezését „örökölte”.

A Szlovák Turisták Klubja közreműködésével napelemek felszerelésére készülnek a Hunfalvy-hágó alatti, 2250 méter magasan épült, csak nyáron nyitva tartó menedékházban és az Alacsony-Tátrában a Dumbier alatti menedékházban is. A magas-tátrai Zöld-tavi menedékházban a napelemek nem lennének hasznosak, hiszen a Zöld-tavi-völgyben évente öt hónapon át egyáltalán nem süt a nap – mondta el a menedékház gondnoka, Tomás Petrík. Így inkább a meglévő vízerőművet tervezik felújítani, amivel jelentős mennyiségű fűtőolajat és légszennyezést takarítanának meg. A felújított vízerőmű teljesítménye a 15 kilowattot is elérheti.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.