A törvényszék nem a szerb nép, hanem Mladics felett ítélkezik

Semmi baja nem származhat a boszniai Szerb Köztársaságnak abból, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) ítélkezni fog Ratko Mladics népirtással vádolt volt boszniai szerb hadseregparancsnok felett – közölte Milorad Dodik boszniai szerb elnök. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/789596" target="_blank"><strong>• Semmi sem bizonyítja, hogy Mladics halálos beteg</strong></a>

MNO
2011. 06. 09. 6:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vecernje Novosti című belgrádi napilapban csütörtökön megjelent interjúban Dodik hangsúlyozza, hogy a per során a törvényszék személyes és nem kollektív felelősséget állapít meg. „A dolgok teljesen egyértelműek: a hágai törvényszék nem ítélkezik sem az RS, sem a szerb nép felett, és ennek semmilyen negatív következménye nem lehet sem most, sem a jövőben (a köztársaságra nézve)” – szögezte le Milorad Dodik.

Dodik nagy politikai és diplomáciai sikernek nevezte, hogy párbeszéd alakult ki a boszniai Szerb Köztársaság és az Európai Unió között. A felek ezen a héten Banja Lukában a bosznia-hercegovinai igazságszolgáltatás gyökeres megreformálásának a szükségességéről tárgyaltak. Dodik szerint Brüsszel maradéktalanul méltányolja mindazokat az állásfoglalásokat és érveket, amelyeket a szerbek megfogalmaztak a boszniai igazságszolgáltatás működésével kapcsolatosan.

A boszniai szerbek elfogultnak és megkülönböztetőnek tartják a köztársaság igazságszolgáltatási rendszerét, és úgy vélik, hogy ez a körülmény jelentősen megterheli az ország belső viszonyait.

A boszniai szerbek vezetője kifejtette: Brüsszellel sikerült partneri viszonyt kialakítani, így véget ér az a gyakorlat, hogy (a boszniai szerbeket) kész tények elé állítják. „A dolgok természetesen nem fognak megoldódni egyik napról a másikra. Bizonyos feltételeknek teljesülniük kell augusztusig, és azt követően folytatjuk a párbeszédet” – tette hozzá Dodik.

A boszniai Szerb Köztársaság és az unió közötti párbeszéd megkezdéséről Catherine Ashton, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Milorad Dodik állapodott meg. A Banja Luka-i szakértői tárgyalásokat Stefan Füle, az unió bővítési biztosa nyitotta meg a héten.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.