A tripoli kormány visszautasítja az elfogatóparancsot

A tripoli kormány visszautasítja a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsát Moammer Kadhafi, egyik fia és a líbiai titkosszolgálat vezetője, Abdullah asz-Szenuszi ellen – közölte hétfő este Mohammed al-Gamúdi igazságügyi miniszter. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/793408" target="_blank"><strong>• Elfogatóparancsot adott ki Hága Moamer Kadhafi ellen + Kép</strong></a>

MNO
2011. 06. 28. 6:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcavezető szerint az ICC döntésével a NATO-t akarja segíteni abban, hogy fellelje és megölje az észak-afrikai ország vezetőjét. A miniszter sajtóértekezletén emlékeztetett arra is, hogy Líbia nem írta alá a büntetőbíróság létrehozásáról rendelkező római szerződést, így nem ismeri el a testület ítélkezését. Líbiai tisztségviselők elutasították a bíróság döntését még mielőtt a határozat megszületett volna.

Gamúdi kifejtette, hogy az ICC döntései arra irányulnak, hogy eszközt adjon a Nyugat kezébe a harmadik világ vezetői utáni hajsza támogatására. A miniszter utalt arra is, hogy sem Kadhafinak, sem Szaif nevű fiának nincs kormánytisztsége, ezért a büntetőbíróság által megfogalmazott vádakhoz semmi közük nincs.

Az ICC mindhármukat emberiesség elleni bűntettekkel vádolja. A bíróság szerint február második felében, az észak-afrikai arab országban megindult rendszerellenes tiltakozások első 12 napjában az utasításaik nyomán a rendfenntartó erők több száz civilt öltek, illetve sebesítettek meg és vetettek börtönbe.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.