A tüntető tömegbe lőttek, többen meghaltak + Képek

Rendszerellenes tüntetők tömegébe lőttek a szíriai karhatalmi erők pénteken az ország nyugati részén fekvő Bánjászban, és a sortűznek áldozatai vannak – közölte egy emberjogvédő aktivista. A szíriai hadsereg tankokkal és helikopterekkel foglalt el egy északnyugati várost péntek kora hajnalban, miután napokig ostrom alatt tartotta azt – jelentették helyi aktivisták.

MNO
2011. 06. 17. 18:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rámi Abder-Rahmán, a londoni székhelyű Szíriai Emberi Jogi Megfigyelő Csoport szóvivője telefonon az AFP francia hírügynökség Nicosiában tartózkodó munkatársának elmondta, hogy a városban két demonstráció kezdődött, és a biztonsági erők tömegoszlatás közben használták lőfegyverüket. A tüntetések résztvevőit a közeli mellékutcákig kergették. A környező épületekben élő lakosokat pedig felszólították arra, hogy ne lépjenek ki lakásuk erkélyére. Abder-Rahmán beszámolója szerint más szíriai városokban, Homszban, Deraában és el-Dzsábjéban is utcára vonultak pénteken az emberek.


Egy másik emberjogvédő aktivista, Musztafa Oszo szerint a pénteki tüntetések során nyolc embert lőttek le a biztonsági erők. Tudomása szerint három emberrel Homszban végeztek, a keleti Deir ez-Zórban ketten haltak meg, és ugyancsak ketten Damaszkusz Haraszta nevű negyedében. Egy dél-szíriai faluban, Daelben pedig egy 16 éves fiú vesztette életét a rendfenntartó erők lövéseitől.


A szíriai állami televízió viszont arról adott hírt, hogy Deir ez-Zórban egy rendőrt sebesítettek meg fegyveresek, a SANA hivatalos hírügynökség pedig azt jelentette, hogy Damaszkusz Kabún neű városrészében három rendőr sebesült meg. A hírügynökség beszámolt a szíriai városokban zajló tüntetésekről – amit ritkán tesz meg –, és azt közölte, hogy a demonstrálók „különböző jelszavakat skandáltak”.

Azóta, hogy Szíriában március közepén kitört a damaszkuszi rezsim megdöntését követelő népmozgalom, a szervezők a pénteki ima után szólítják utcára a tüntetőket. A múlt pénteken 25 demonstráló vesztette életét.

Újabb várost foglalt el a hadsereg, nő a menekültek száma

Musztafa Oszo szíriai emberi jogi aktivista elmondta: péntek hajnalban nagyszámú katona lépett Maarrat-an Numán város területére. Egyelőre nem tudni, hogy a műveletnek vannak-e áldozatai. Szíriában nagyszabású demonstrációkra számítanak országszerte, a tömegek Bassár el-Aszad szíriai elnök távozását követelik. A százezer fős városból sokan elmenekültek, miután a szíriai csapatok múlt héten behatoltak a török határ mentén lévő északnyugati Idlíb tartományba.

A kormányellenes tüntetések március 15-i kirobbanása óta – amelyet a tunéziai és egyiptomi demokratikus forradalmak inspiráltak – Aszad újabb és újabb régiókban veti be hadseregét az utcai megmozdulások leverésére. Az ENSZ becslései szerint eddig több mint 1200 halálos áldozata van az összecsapásoknak, és tízezer embert vettek őrizetbe a szíriai hatóságok.


A damaszkuszi vezetés támadásai elől Törökországba menekülő szíriai állampolgárok száma eközben elérte a 9700 főt, csütörtök éjszaka mintegy 1200 ember lépte át a szíriai–török határt. A menekülteket a Vörös Félhold török szervezet által létesített öt sátortáborban helyezték el a Törökország déli részén fekvő Hatay városban. A helyszínre érkezett pénteken délután Angelina Jolie amerikai filmszínésznő, aki az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának nagyköveteként keresi fel a Törökországban menedékre lelteket. Megérkezésekor a táborban elhelyezett menekültek azt skandálták arabul, hogy „Le a szíriai rezsimmel!”

A török média szerint a színésznő lelki és anyagi segítséget kíván nyújtani a menekülteknek. Jolie arra kért és kapott engedélyt a török külügyminisztériumtól, hogy öt órát tölthessen a sátortáborban. A török hatóságok napi három étkezést, melegvízellátást, valamint televízióhoz és mosógéphez való hozzáférést biztosítanak a menekülteknek, a tábor területén felállított kis kórházban pedig a sebesülteket látják el.


Fotók: Reuters


(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.