A válság után is van élet

A nagy befizető tagállamok csökkentési szándékával szemben az Európai Parlament a 2013-as szinthez képest minimum 5 százalékkal emelné a közös költségvetés kereteit. Ezt a parlament mai plenáris ülése a 2014 utáni uniós pénzügyi keretekről szóló Garriga-jelentés elfogadásával mondta ki. A jelentés az EP mandátumát határozza meg a tanáccsal és az Európai Bizottsággal való tárgyalásban, melyben a végső számokhoz a parlament hozzájárulása is szükséges. Surján László kereszténydemokrata EP-képviselő szerint az EP 5 százalékos emelési javaslata azt az üzenetet hordozza: a válság után is van élet – áll Surján László sajtóközleményében.<br />

MNO
2011. 06. 08. 16:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A néppárti Salvador Garriga képviselő jelentéséhez az eljárásban közel 1100 módosító indítványt nyújtottak be az egyes frakciók és a képviselők, melyeket a jelentéstevő 117 kompromisszumos javaslatban foglalt össze. Kiemelkedő néppárti sikerként értékelhető, hogy ebből 115-öt a plenáris ülés is nagy többséggel megerősített – tudatja a közlemény.

A néppárti frakciónak sikerült elérnie, hogy a jelentés a Magyarország számára fontos kohéziós és mezőgazdasági kiadásokat legalább a 2013-as szinten tartsa. Más frakciók (főként a liberálisok) a mezőgazdasági kiadások csökkentését javasolták. Surján László ezzel kapcsolatban felszólalásában Zrínyi Miklós szavaival élve azt mondta: „Ne bántsd a magyart, azaz ne bántsd a mezőgazdasági politikát és a kohéziós politikát. Aki ezeket bántja nemcsak a magyar, a román, a szlovák állampolgárokat bántja, hanem az összes ország polgárát bántja.”

A jelenlegi GNI-alapú (bruttó nemzeti jövedelem) tagállami hozzájárulások csökkentése érdekében az unió saját forrásainak reformja és költségvetésen belüli arányának növelése is célként szerepel a jelentésben. Az EU adminisztratív költségeinek csökkentése is napirenden van, mely az intézmények közti együttműködések, valamint a munkamegosztás felülvizsgálatával és átstrukturálásával válna lehetővé – áll a sajtóközleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.