A világ leggyengébb csapatához látogat a magyar válogatott

Nem mi akartuk, az Eb-selejtezős sorsolás hozta így; a világ leggyengébb labdarúgó-válogatottjával, San Marino aranylábúival találkozik Egervári Sándor nemzeti együttese este fél 9-kor. Az idegenbeli találkozón nyerhető 3 pontot szinte már be is írhatjuk, közben drukkolunk a „halszagú rokonoknak” Svédországban, hogy a 2012-es Eb selejtezőküzdelmeiben könnyebb legyen a hajrá Ibrahimovicékkal szemben. A kapitány a pénteki gyakorlómeccsen nem volt maradéktalanul elégedett a látottakkal, szerkezetet és játékosokat is cserél.

2011. 06. 07. 6:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tekintettel arra, hogy Egervári Sándor elégedetlen volt a luxemburgi első félidővel, más szerkezetben (4-2-3-1 helyett 4-1-3-2) és személyi összetétellel állítja ki a csapatot San Marino ellen. A kezdő: Király – Vanczák, Juhász, Lipták, Laczkó – Elek – Koman, Hajnal, Dzsudzsák – Szabics, Németh.


Ha bosszankodtak is, akik látták a Luxemburg elleni vergődős pénteki győzelmet (1-0 idegenben), most le kell nyelni a békát: bármekkora sikerért 3 pont jár San Marino ellen a kedd esti labdarúgó Eb-selejtezőn. Persze mindenkinek lemenne a torkán az a nyolc „gombóc fagylalt”, amelyet Bagaméri San Marinónak ősszel mért ki Budapesten, erre most több okból is kevés az esély: az október 8-án szerzett 8 találatból 6-nak a szerzője – Szalai, Rudolf és Gera – sérülés miatt kihagyja a serravallei túrát; Hajnal Tamás – aki Luxemburgban a jobbak közé tartozott – közölte, hogy az 1-0-t aláírná; további sérült alapemberünk van (Vadócz Krisztián, Lázár Pál); idegenben játszunk.

Némi reményt viszont éppen egy csatár, a válogatottba öt év után – győztes góllal – pénteken visszatért Szabics Imre önbizalomtól duzzadó, de tárgyilagos nyilatkozata ad. A Sturm Graz friss osztrák bajnoka kerek perec kijelentette a tévé kamerája előtt, az Európa-bajnoki selejtezőn elénk álló kék alakulat Luxemburgnál is gyengébb. A számok igazolják a szavait, hiszen Luxemburg a FIFA-rangsor 125. helyezettje, míg San Marino 1994 februárja óta ennél mindig csak rosszabb volt, most pedig már évek óta utolsó (202.). A 2012-es kontinenstornára kvalifikáló mérkőzései közül mindegyiken kikapott (gólkülönbség: 0-29), igaz, hazai pályán Hollandiától csak eggyel szedett be többet nálunk, és Moldovát is megszorongatta kicsit, Finnország ellen meg az utolsó percig tartotta a gól nélküli döntetlent. Ellenünk a 8-0 előtt kétszer álltak ki a San Marinó-iak; kilenc éve Gera Zoltán végezte ki őket egy Eb-selejtező második félidejében (3-0), majd jött a 2003-as visszavágó, ahol kettővel még ennél is többet kaptak tőlünk.

Mehetnek

Ha már szóba került Gera Zoltán: Egervári Sándor szövetségi kapitány előzetesen azzal számolt, hogy a telki edzőtáborban töltött napok során együtt időzik a csapattal, majd a luxemburgi 90 percet követően kapcsolódik be a munkába, hogy a támadójáték hatékonyabb lehessen a keddi tétmeccsen. Nem jött be a mester kalkulációja, a kenyerét Angliában kereső légiós bokája nem jött rendbe az Arsenal elleni Fulham-bajnoki óta. Ami pedig a játékmester pályafutását illeti, jó esély van a Londonból Birminghambe való visszaköltözésére, ugyanis kedvenc edzője, Roy Hodgson csábítja vissza a fővárosban epizodistának számító „Magic Magyart” egykori klubjához, a West Bromwich-hoz.

Közben zajlik az élet az európai átigazolási piac egyéb standjain is, az egyik legfigyelemreméltóbb történés a Dzsudzsák Balázsért folytatott licitálás. A PSV Eindhoven gól(passz)erős szőke balszélsőjét figyelhette ugyanis a korábban már kopogtató francia bajnok Lille képviselője a luxemburgi lelátóról, de német lapok a Hamburg érdeklődéséről is írtak legutóbb, s élénken él emlékezetünkben a dagesztáni Anzsi Mahacskala – egy éve Roberto Carlost elkábító – ajánlata is... Az biztos, hogy a hollandoknak gyorsan pénz kell, mert a klub az idén sem menetelhet a BL-ben, az Európa-liga pedig nem termeli ki Dzsudzsák-szintű labdarúgók értékét.

Nincs több botlás

Kicsit elkalandoztunk a találkozótól – pedig nem kevés dolog dől el este. Az Eb-selejtezős E csoport játéknapján, ha Magyarország neve mellé be is húzzuk a 3 pontot, Hollandián kívül Svédország ez esetben is előttünk maradhat, a San Marino elleni pénteki finn szenvedés (0-1) semmiképpen sem elég az északi ellenség poklában, különösen akkor nem, ha tudjuk, a svédek Ibrahimovic nélkül könnyedén szétcincálták idegenben a „halszagú rokonokkal” nagyságrendileg azonos játékerőt képviselő Moldovát (1-4). Ha minden a papírforma szerint alakul, a keddi játéknap után 18 pontos lesz a szünetelő, százszázalékos Hollandia, 15 pontos Svédország, mi pedig 12 egységgel harcolhatunk tovább – Finnország és Moldova 6-6, San Marino pontos marad.

Tekintettel arra, hogy keddi győzelmünkre nagy összegben lehetne fogadni – a jó játéknak és a nagy gólkülönbségnek azért drukkoljunk –, kissé előrébb tekintve már körvonalazódik: a szeptember 2-i magyar–svédet, a 6-i moldáv–magyart és az október 11-i magyar–finnt is nyerni kellene az Eb-kijutás esélyét tartogató második helyhez. A San Marino elleni selejtező este fél 9-kor kezdődik, eseményeit a lefújás után azonnal, körülbelül 22.25-kor olvashatják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.