Aggasztó, hogy felismeri az emberi arcot a Facebook

Vizsgálják a Facebook közösségi portál nemrégiben bevezetett arcfelismerő funkcióját az európai adatvédelmi szervezetek – közölte csütörtökön a luxembourgi Nemzeti Adatvédelmi Bizottság elnöke.

MNO
2011. 06. 09. 19:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gérard Lommel elmondta: amiatt aggódnak, hogy a Facebook arcfelismerő szoftverje az érintettek megkérdezése nélkül kínálja fel az internetre feltöltött fényképeken szereplő ismerős arcokhoz tartozó neveket a felhasználóknak. „Brit és ír kollégáink is vizsgálják a problémát, és máris jelezték gondjaikat, akárcsak német kollégáink” – tette hozzá Lommel, aki szerint európai hatóságoknak összehangoltan kell eljárniuk.

A Facebook új funkciójához olyan szoftvert használnak, amely az újonnan feltett képeket összehasonlítja a régebben feltett fotókkal, és automatikusan felkínálja a felhasználóknak a képen szereplő ismerősök nevét. A szolgáltatást fél éve vezették be az Egyesült Államokban, de akkor váltott ki nagy vihart, amikor a Facebook egy sor más országban is elkezdte a bevezetését. Az Egyesült Államokban is érték bíráltatok, amelyek miatt a Facebook kénytelen volt bocsánatot kérni, amiért nem ismertette részletesebben a szolgáltatást, de azzal védekezett, hogy az (utólag) letiltható.

Európában a nevek automatikus felkínálása verte ki mindenekelőtt a biztosítékot. A 600 millió felhasználót számláló Facebookot gyakran bírálták amiatt, hogy megváltoztatta a bizalmas adatkezelés paramétereit, többnyire a csökkentett adatvédelem irányába, és erről nem tájékoztatták a tagokat.

Az adatvédelem igen kényes kérdés Európában. Az Európai Bizottság várhatóan a második félévben nyújtja be az 1995-ben elfogadott vonatkozó jogszabályok módosítását, amely figyelembe veszi az internet és az új technológiák fejlődését.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.