Ahova fúrnak, ott olaj „terem”

A brazilok 2007 óta rendre kisebb-nagyobb olajlelőhelyeket találnak, és most minden eddiginél nagyobb olajmezőbe fúrtak bele Rio de Janeiro közelében. A spanyol El Mundo mexikói rovatában a felszámolás határára került michoacáni, „Család” nevű kartellt mutatta be.

2011. 06. 29. 16:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brazília – folha.uol.com.br, estadao.com.br, oglobo.globo.com

A Petrobras, a dél-amerikai ország olajóriása, ismét szerencsésnek mondhatja magát, mert a Rio de Janeiro állam partjaitól 190 kilométerre fekvő Bacía de Campos tengeri medence felszíne alatt 2,7 kilométer mélyen jó minőségű, de nem részletezett mennyiségű olajat talált a Gávea blokkban dolgozó spanyol–kínai Repsol-Sinopec olajcég. A Repsol négyes konzorciumban működik még a brazil Petrobras és a norvég Statoil. A sikerben döntő szerepet játszott a legújabb technikával legyártott Stena Drillmax I. típusú fúrófej is. A konzorciumban a Petrobras 30 százalékos részesedéssel rendelkezik, a Repsol-Sinopec 35 százalékkal, akárcsak a Statoil. A konzorcium most elemzi a kapott eredményeket, és valószínűleg a sikeres fúrások is közrejátszanak abban, hogy a Moody’s hitelminősítő ügynökség az átlag feletti szinten tartja a Petrobras értékelését.

Spanyolország – elmundo.es

A spanyol El Mundo mexikói rovata egy egészen különleges „családfőről” írt, nevezetesen a múlt héten elfogott, michoacáni alapítású, „Család” drogkartell egyik vezetőjéről, Jesús „El Chango” Méndez Vargasról. A mexikói hadsereg tengerészgyalogosai éppen egy hete kerítették kézre a kartell vezetőjét, „El Changót”. Az előző vezetőt, Nazario Morenót tavaly december 10-én lőtték le, holttestének azóta nyoma veszett. A drogbanda Moreno halála után két szárnyra szakadt, és a megtévesztő nevű Templomos Lovagok nevet viseli, de továbbra is távoznak az élők sorából az ellenségei, ha szembeszállnak velük. Dolgukat megkönnyítette az a tény is, hogy beszivárogtak a helyi szövetségi rendőrségbe, és a testület egyenruháját viselték, sőt ennek leple alatt hajtottak végre gyilkosságokat és leszámolásokat. A hatóságok most három vezetőjükre vadásznak, hogy semlegesítsék ezt a kartellt is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.