Akár egyedi végződésű internetcímeket is választhatnak

Egyedi végződésű internetcímeket választhatnak az üzleti felhasználók, miután a doménnevekért felelős nemzetközi szervezet elfogadta, hogy a .com és a .gov tartományi kódot a különböző szervezetekhez jobban illő szavakra lehet cserélni.

MNO
2011. 06. 20. 10:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az internetes doménneveket ellenőrző, a kiosztott nevekkel és számokkal foglalkozó internetes társaság (ICANN) hétfői szingapúri tanácskozásán döntött a legfelső szintű tartományi kódok bővítéséről. A konferencia résztvevői szerint az internetcímek rendszerében 26 éve nem volt a mostanihoz hasonló mértékű változás. „Reméljük, a doménnévrendszer átalakításával jobban szolgálhatjuk az emberiséget” – mondta Rod Beckstrom, az ICANN elnök-vezérigazgatója.

Az új rendszer szerinti első címek bejegyzése jövő év elejétől várható. Szakértők szerint a multinacionális nagyvállalatok lesznek az elsők, amelyek igényt tartanak a márkanévhez jobban illő végződésekre. Az egyedi tartományi kód igénylése azonban 185 ezer dollár (35 millió forint), és az ehhez szükséges formanyomtatvány is 360 oldalból áll.

A világon jelenleg 22 általános legfelső szintű tartomány (gTLD) használatos, olyanok, mint az .org vagy a .info, ezek mellett pedig megközelítőleg 250 ország, illetve függő terület szerinti legfelső szintű tartomány (ccTLD) létezik, ilyen a Magyarországot jelölő .hu vagy a Kínára vonatkozó .cn végződés.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.