Akár tíz évet is kaphat Timosenko

Hivatali hatalommal való visszaélés vádjával kezdődik bírósági eljárás Julija Timosenko volt ukrán kormányfő ellen pénteken Kijevben.

MNO
2011. 06. 24. 9:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vád szerint a politikus miniszterelnökként olyan megállapodást kötött Moszkvával 2009-ben, amelynek értelmében Ukrajna túl magas áron vásárolt orosz földgázt. Timosenko – aki a 2004-ben lezajlott nyugatbarát „narancsos forradalom” egyik vezető alakja volt, jelenleg pedig az ellenzék vezetője – tíz év szabadságvesztésre számíthat.

Az exminiszterelnök tagadja az ellene felhozott vádakat, és politikai összeesküvésről beszél, amely mögött riválisát, Viktor Janukovics államfőt sejti. Timosenko szerint ellenfele a 2012-ben esedékes parlamenti választások és a 2015-ös elnökválasztás előtt szeretne megszabadulni tőle.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió elítélte a volt ukrán kormányfő és számos szövetségese elleni eljárást, amelyet a politikai ellenfelek szelektív üldöztetésének minősít.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.