Akik sokáig cumiznak, elhíznak

Nagyobb eséllyel lesznek elhízott óvodások azokból a gyerekekből, akiket kétéves korukban még cumisüvegből etetnek – állapították meg amerikai kutatók.

MNO
2011. 06. 09. 13:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Journal of Pediatrics című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányban csaknem hétezer gyerek fejlődését követték nyomon kétéves és ötéves kora között. „A hosszas cumisüveges táplálás összefüggésben volt az 5,5 éves korban tapasztalt elhízással” – összegezte eredményüket Rachel Gooze, a Temple Egyetem munkatársa. A gyerekorvosok ajánlása szerint 12-14 hónapos korban érdemes a csecsemőktől megvonni a cumisüveget, illetve lecserélni azt egy megfelelően kialakított – például csőrös – pohárra.

A most ismertetett vizsgálatba bevont gyerekek közül 24 hónapos korában minden ötödiknél még cumisüveget használtak nappal vagy éjszaka. A cumisüveget használók mintegy 20 százaléka volt elhízott ötéves korában, míg azok közül, akik már nem ettek cumisüvegből kétévesen, csak minden hatodik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.