Alapvetően azt tehetnek, amit akarnak

Tracey Emint, a kortárs brit művészet egyik legismertebb alakját is felkérték a szervezők, hogy tervezzen plakátot a 2012-es londoni olimpiai és paralimpiai játékokra.

MNO
2011. 06. 23. 5:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit olimpiai bizottság százéves nemzetközi hagyományt követ, a korábbi játékokra a művészvilág olyan fejedelmei terveztek plakátot, mint Andy Warhol és David Hockney. Nagy-Britanniában összesen 12 művészt kértek fel, válogatásukat egy bizottság végezte, soraiban többek közt a Tate galériák igazgatójával, Nicholas Serotával – írta internetes kiadásában a The Daily Telegraph című brit lap (www.telegraph.co.uk). „Megadott határok között kell dolgozniuk, de alapvetően azt tehetnek, amit akarnak. Jó alkalom ez arra, hogy megmutatkozzon a brit művészet jelenlegi és utóbbi 20-30 évének ereje. Úgy vélem, szín, életerő, energia és változatosság lesz a munkákban. Abban is biztos vagyok, hogy születnek váratlan hozzájárulások” – mondta Serota.

A műveket ősszel mutatják be, az ellentmondásos és bátor munkáiról ismert Tracey Emin a paralimpiai játékokra tervez plakátot, a művésznek csak egy kikötést kell szem előtt tartania: olyan munkát kell az asztalra tennie, amelyet kiállíthatnak a metróban. „A poszterek mindenkinek szólnak, nem csak a sportszeretőknek” – mondta az installációiról, kollázsairól és textilművészetéről egyaránt ismert Emin. Az olimpia „London ünneplése, megmutatja a világnak, hogy London tényleg tud jó bulit szervezni” – jegyezte meg.

A művész elmondta, hozzá az úszás áll a legközelebb, mindennap megtesz egy kilométert a medencében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.