Alkalmas, mert másolni tud

A Der Spiegel arról számol be, hogy a plágium miatt doktori címétől megfosztott liberális EP-politikus a kutatási bizottság tagja lett. A rendőrök szerint a hétfői, stuttgarti tüntetésen szándékosan provokálták őket – tudósít a Die Welt.

2011. 06. 23. 9:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Der Spiegel (spiegel.de)

A baloldali hamburgi hírmagazin Koch-Mehrint kutatáspolitikussá léptették elő című cikkében tudósít az újabb brüsszeli abszurditásról. Silvana Koch-Mehrin, aki a közelmúltban elveszítette doktori címét, új posztot kapott Brüsszelben. A lap internetes kiadásának információi szerint az FDP-politikus az Európai Parlament kutatási bizottságának teljes jogú tagja lesz.

Szerda délután tele volt az ülésterem, mégis kevesen vettek tudomást Gianni Pittella EP-alelnök bejelentéséről, aki közölte: Silvana Koch-Mehrin az ipari, kutatási és energiaügyi bizottság tagja. Ez előléptetést jelent – ugyanis a liberális politikus korábban a bizottság helyettes tagja volt.

A döntés számos képviselőt meglepett, hiszen a heidelbergi egyetem néhány nappal korábban visszavonta Koch-Mehrin doktori címét. Mivel a liberális politikus doktorijának jelentős részét plagizálta, ezért az FDP-csoport vezetéséről és a parlament alelnökségéről is lemondott. Nem kevés párttársa szerint a képviselői mandátumáról is le kellene mondania, hiszen azt megengedhetetlen eszközökkel szerezte – plakátjain nagy betűkkel „Dr. Silvana Koch-Mehrin” szerepelt. A pártvezetés kerüli a konfliktust és megpróbálja a kérdést agyonhallgatni, csakúgy mint az érintett.

Az előléptetése újra feléleszti a mandátum visszaadásával kapcsolatos vitát. Érdekes, hogy Koch-Mehrin bizottsági tagságát párttársa, Jorgo Chatzimarkakis lemondása tette lehetővé. Az ő doktoriját most a bonni egyetem vizsgálja, mert azzal kapcsolatban is felmerült a plágium gyanúja.

Die Welt (welt.de)

A konzervatív német napilap A rendőrség harcias provokatőrökre panaszkodik a tüntetésen című cikkében foglalkozik a hétfői súlyos összecsapásokkal. Az események arra utalnak, hogy egy kis csoport a helyzet kiéleződését akarta – nyilatkozta Rüdiger Seidenspinner, a rendőrszakszervezet (GdP) tartományi elnöke szerdán Stuttgartban. Addig kívánták fokozni a provokációt, amíg a rendőrség nem kényszerül a beavatkozásra – mondta.

Az összecsapásokban több rendőr is megsebesült, s az anyagi kár elérte a másfél millió eurót. Az a tény, hogy purhabot használtak, az egyik jel, ami az előkészületekre, illetve arra utal, mindenáron rombolni akartak – nyilatkozta Seidenspinner. Az elnök a normalitáshoz történő visszatérést javasolta. „Nem a rendőrség felelős azért, hogy a vasút élni kíván az építkezési jogával” – fogalmazott. Az államügyészség és a rendőrség a sérült rendfenntartók ügyében, gyilkossági kísérlet miatt nyomoz.

A Német Vasút (DB) a heves tiltakozások ellenére kitart a „Stuttgart 21” építkezés mellett. A felügyelőbizottság szerdán határozottan támogatta az építkezést. A konszern múlt kedden, két és fél havi szünet után újra elkezdte a munkálatokat, s azóta ismételten tiltakozó akciókra került sor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.