Alkotmányellenes a magyar himnusz lejátszása?

A beregszászi járásközi ügyészség megóvta a beregszászi járási tanács (közgyűlés) június 17-i döntését, amely szerint a képviselő-testület ülései a jövőben az ukrán állami himnusz mellett a magyar nemzeti himnusz lejátszásával kezdődnek.

MNO
2011. 06. 22. 9:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar nemzeti himnusz ellen hozott óvását az ukrán járásközi ügyészség arra alapozta, hogy a beregszászi járási képviselő-testület határozata nem felel meg az ukrán alkotmány előírásainak – adták hírül szerdán ukrán internetes hírportálok. Az ügyészségi indoklásban az is szerepel, hogy a magyar himnuszról hozott tanácsi döntés ellenkezik az ukrán alkotmány állami zászlóról, címerről és himnuszról szóló 20. cikkével, valamint a helyi önkormányzati törvény 43. cikkével, amely a jelképek használatát szabályozza.

A beregszászi járási tanács magyar himnusszal kapcsolatos döntése országos visszhangot váltott ki Ukrajnában, a nagy hírportálok és hírügynökségek vezető helyen közölték a hírt, majd a rá vonatkozó reagálásokat. A szélsőjobboldali Szvoboda párt és a nacionalista Ukrán Népi Mozgalom (RUH) egyaránt elítélte és az ukrán állam ellen irányuló provokációnak nevezte a magyar nemzeti himnusz ukrán államhatalmi szervben történő hivatalos lejátszását lehetővé tévő döntést. Mindkét politikai erő hatósági fellépést követelt a magyar többségű beregszászi járási képviselő-testület határozata ellen.

Bihari András, a beregszászi járási tanács elnöke viszont sajtónyilatkozataiban egyértelműen leszögezte: a nemzeti kisebbségekről szóló ukrán törvény lehetővé teszi, hogy a képviselő-testületi ülések előtt az ukrán állami himnusz mellett a magyar nemzeti himnusz is elhangozzon, s emellett még a nemzeti szimbólumok használata is engedélyezett. A munkarenddel kapcsolatos múlt pénteki szavazás során az ülésen részt vett 51 képviselő egyöntetű igennel szavazott a magyar himnusz kérdésében – tette hozzá.

A beregszászi járási képviselő-testület döntését toleráló ukrán közszereplők egyike, Fegyir Sándor ungvári politológus, a Kárpáti Közvélemény-kutató Központ igazgatója a Mukachevo.net munkácsi hírportálnak kifejtette: a járási képviselőknek joguk van ahhoz, hogy a nemzeti himnusszal kapcsolatos határozatot hozzanak, mivel a Krímben is Ukrajna és Oroszország himnuszával kezdődnek a testületi ülések. Az ukrán alkotmány értelmében az állami himnusz után lejátszható a regionális, így – a beregszászi esetben – a magyar nemzeti himnusz. Ezzel az ottani képviselők nem követnek el törvénysértést, hiszen sehol nincs leírva az, hogy az ukránon kívül nem hangozhat el más himnusz – mutatott rá az ismert kárpátaljai politológus.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.